Ion Iliescu va fi externat în cursul zilei de astăzi. Fostul preşedinte a trecut cu bine de intervenţia pe cord.

Fostul preşedinte Ion Iliescu fusese diagnosticat cu ″pericardită lichidiană″⁣, iar medicii l-au dus direct în sala de operaţie.

Totul a decurs fără probleme, iar pacientul s-a recuperat, în secţia de terapie intensivă a ″Institutului de Boli Cardiovasculare″ din Capitală.
Starea de sanatate a fostului presedinte Ion Iliescu

După investigaţii amănunţite, medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare au constatat că Ion Iliescu suferea de tamponadă cardiacă. Este o afecţiune apărută ca urmare a acumulării unei cantităţi de lichid în spaţiul dintre foiţa pericardică şi inimă.
În ce a constat intervenţia la care a fost supus Ion Iliescu

Dr. Cristian Udroiu, medic cardiolog: „Foiţa care înveleşte inima, care nu e extensibilă, nu e ca un elastic – inima e strânsă că într o menghină, nu mai poate să bată cum trebuie – atunci apare tamponada cardiacă. Când lichidul se acumulează brusc simptomele sunt mult mai pregnante: pacientul este intens disneic, îl doare, se sufocă, medicul trebuie să intervină rapid”.

Sub ghidaj radiologic – practic urmărind un angiograf – sau cu ajutorul unei sonde ecografice, doctorul identifica zona în care s-a acumulat lichidul şi îl extrage cu ajutorul unui ac.
Intervenţia prin care a trecut fostul preşedinte Ion Iliescu a fost una minim invazivă. A durat aproximativ o oră şi a decurs fără probleme. Va rămâne însă în secţia de terapie intensivă pentru a fi supravegheat îndeaproape de medici.