omisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au aprobat, joi, proiectul de buget al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru 2018.

Prezent la dezbaterile comisiei, directorul STS, generalul locotenent Ionel-Sorinel Vasilca, a declarat că proiectul acoperă necesarul pentru cheltuielile de personal (230 milioane lei), pentru titlurile de bunuri şi servicii (61 milioane lei) şi pentru investiţii (33 milioane lei).

“Structura bugetului este de 70%-20%-10%, reprezentând cheltuielile de personal, cele operaţionale şi capital, dar luând în considerare că accentul îl punem pe partea de investiţii din fonduri externe nerambursabile, din fonduri europene – şi avem credite de angajament de 170 de milioane – atunci distribuţia bugetului este în raport de 45% pentru personal, 10% cheltuieli operaţionale şi 40% pentru costuri de capital”, a explicat el.

Ionel-Sorinel Vasilca a precizat că investiţiile vizează modernizarea unor sisteme “vitale pentru continuitatea serviciilor de telecomunicaţii speciale şi de cooperare”.

Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede o creştere de 21,28% faţă de 2017, iar pentru cheltuielile de personal înregistrează o creştere de 23%, în vederea aplicării prevederilor Legii – cadru 253/2017.

“Practic, bunurile şi serviciile se conservă şi sunt în linie cu celelalte costuri operaţionale. Pentru partea de creştere, este vorba de o creştere netă de la 27 de milioane de lei, în anul curent, la 33 milioane lei, reprezentată de necesitatea de înlocuire şi modernizare a sistemului de hub terestru pentru serviciile satelitare. Este un sistem pus în funcţiune şi utilizat pentru situaţii de urgenţă din 2007, şi-a îndeplinit ciclul de viaţă”, a menţionat el.

Vasilca a adăugat că investiţiile mai vizează: două turnuri de telecomunicaţii în judeţele Arad şi Vaslui, dar şi modernizarea sistemului de video-conferinţă.

Pentru anul 2018, STS are alocat un buget în sumă totală de 332.563 mii de lei, din care 332.222 mii lei sunt bani de la bugetul de stat. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin)