În ceea ce priveşte încercările de atenuare a mişcărilor excesive, purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că instituţia nu comentează intervenţiile pe curs sau pe ROBOR.

„Obiectivul băncii, în condiţiile de reaşezare a echilibrelor şi de variaţii pe cele două pieţe, este să încercăm să atenuăm eventualele mişcări excesive – nici nu am spus că sunt. Dacă apar, ele sunt, eventual, în grija noastră. Nu dăm interval de variaţie sau nivel la care se reacţionează sau nu se reacţionează”, a detaliat Suciu.

În plus, purtătorul de cuvânt al BNR a caracterizat drept corectă poziţia PSD de miercuri seara, emisă după ce cursul leu-euro a ajuns la un minim istoric. Reprezentanţii PSD au precizat, miercuri pe Facebook, că BNR este singura care poate şi are datoria să asigure stabilitatea cursului valutar, adăugând că Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a aduce euro în economia românească.

„Opinia este corectă, până la un punct. N-am ce să spun. Evident că, în piaţă au apărut variaţii ale cursului şi pentru că am fost intrări de valută. Intrările de valută au un impact pe pieţe. N-am ce să comentez decât că, într-adevăr, Banca Naţională are rolul de a atenua eventualele excese care pot apărea”, a completat Suciu.

În postarea de pe Facebook, PSD scrie „Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească”.

„Toate intrările şi ieşirile de valută, toate cheltuielile publice care presupun tranzacţii valutare influenţează această piaţă, dar aceasta nu este o acuzaţie. Este o constatare simplă, pe care toată lumea o cunoaşte, inclusiv membrii Guvernului, dar aceasta este treaba Guvernului, să facă şi asemenea tranzacţii, când apar situaţiile sau condiţiile necesare pentru ei”, a detaliat Suciu.