Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că este grav faptul că PNL dezinformează şi minte când susţine că intenţia Guvernului de a desfiinţa Pilonul II de pensii şi că, până la sfârşitul anului, nu vor mai fi bani la bugetul de stat pentru plata pensiilor.

Imaginea articolului Dăncilă acuză Opoziţia de dezinformare şi minciună în legătură cu Pilonul II de pensii

Dăncilă acuză Opoziţia de dezinformare şi minciună în legătură cu Pilonul II de pensii

“Prima dezinformare este şi cea mai gravă – insinuarea că nu mai sunt bani de pensii, însoţită la pachet de aşa-zisa naţionalizare a Pilonului II de pensii. Eu pot să înţeleg până la un punct că menirea Opoziţiei e de a contesta ce face puterea, pot să înţeleg jocurile politice pe care le faceţi în acest sens, dar vă atrag atenţia că pentru pensionari nu este o joacă să afirmaţi că nu mai sunt bani pentru plata pensiilor până la sfârşitul anului. Pentru un pensionar a cărui sănătate sau chiar viaţă depinde de pensia care să vină lună de lună nu este o joacă când îui minţiţi că nu mai ajung banii de pensii. Este o minciună iresponsabilă şi vă rog să încetaţi să-i mai minţiţi pe pensionari. V-aţi făcut o dată de râs când aţio mai prevestit că nu vor mai fi bani de pensii decât până îân luna noiembrie. Cât mai vreţi să persistaţi în minciună? Mai sunt câteva zile şi intră în vigoare majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1000 de lei la 1100 lei, începând cu 1 iulie 2018”, a afirmat de la tribuna plenului reunit, premierul Viorica Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură a Opoziţiei.

Aceasta a adăugat că Pilonul II de pensii va fi opţional, penru ca fiecare român să aibă libertatea de a alege unde îşi ţine banii de pensie.

“Tot de atunci se majorează şi aşa-zisa pensie minimă de la 520 şla 640 lei, deci o creştere de 23%. Cât sunteţi de rezistenţi când vine vorba de creşterea veniturilor pensionarilor? Oare nu sunt ei părinţii şi bunicii noştri, ai tuturor, care au muncit o viaţă în special pentru copiii şi nepoţii lor? La fel de iresponsabilă e şi zvonistica pe care o întreţineţi cu privire la Pilonul II de3 pensii. Nu s-a pus niciodată problema naţionalizării Pilonului II de pensii. Nici nu s-ar putea, pentru că fondurile acuimulate acolo aparţin românilor, iar dreptul la proprietate e garantat prin Constituţie. Vrem însă ca fiecare român să aibă libertatea de a decide unde să-şi ţină banii de pensii şi îmi vine greu să înţeleg cum e posibil ca un partid care se pretinde liberal să militeze pentru lipsa opţiunii, impunerea de către stat a locului unde trebuie ţinuţi banii. Nu s-a pus niciodată problema desfiinţării sau naţionalizării Pilonului II. Nici nu ar fi fost tehnic posibil. Dar vrem ca administratorii privaţi ai fondurilor din Pilonul II să fie într-un mediu concurenţial real, astfel încât să fie determinaţi să obţină randamente cât mai bună (bune – n.r.) şi să perceapă comisioane cât mai mici pentru clienţii lor. Acesta este interesul cetăţenilor şi asta ne dorim să facem în reformarea sistemului de pensii”, a completat prim-ministrul.

Ea a adăugat că Opoziţia denaturează adevărul atunci când vorbeşte despre evoluţiile negative din economia autohtonă şi că România este Tigrul Europei când vine vorba despre creşterea economică.

 “A doua dezinformare este despre aşa-zisele evoluţii negative din economia românească. Când vine vorba de economie vă lansaţi în afirmaţii fără niciun fel de acoperire, în speranţa că o minciună repetată la nesfârşit ajunge în cele din urmă să fie crezută. O astfel de denaturare a adevărului o regăsesc şi în textul moţiunii. Insinuarea că veniturile ar fi scăzut în raport cu creşterea economică. Este incredibil – uitaţi-vă la istoria recentă a României. Primul an de după revoluţie în care veniturile au crescut în timp ce economia era în creştere a fost în anul 2016. Atunci, deşi România a înregistrat o creştere economică de 4,8%, veniturile la buget au scăzut cu 9,8% faţă de anul 2015. Vorbiţi ironic de faptul că economia românească este /Tigrul Europei?. Eu spun că da”, a conchis Dăncilă.