”Aici faceţi un amestesc al situaţiei. De fapt, cred că există majoritate în ambele Camere ale Parlamentului”, a adăugat Juncker.

Dăncilă: Statul de drept e respectat. Nu vreau să punem pe acelaşi palier România, Ungaria şi Polonia

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, la Bruxelles, că statul de drept este respectat în România şi ţara noastră nu ar trebui să fie pusă pe acelaşi palier cu Ungaria şi Polonia.

“În România statul de drept este respectat şi se fac toate eforturile pentru respectarea justiţiei şi a statului de drept. În acelaşi timp nu vreau să punem pe acelaşi palier România, Ungaria, Polonia. Având în vedere că e respectat nu văd o legătură între Preşedinţia României şi acest lucru. România a făcut paşi în acest sens şi România îşi doreşte o Preşedinţie de succes”, a declarat Viorica Dăncilă.

Anterior, preşedintele Comsiei Europene, Jean- Claude Juncker a declarat că mai sunt disensiuni între forul european şi autorităţile de la Bucureşti, cum ar fi cele legate de respectarea statului de drept, dar acestea nu au legătură cu preşedinţia Consiliului UE, pe care România o va prelua de la 1 ianuarie.

“Am văzut azi cât de bine sunt pregătiţi miniştrii în domeniile lor. Sunt convins că România va finaliza un număr mare de propuneri de pe masa Parlamentului si Consiliului. Se întâlnesc în multe puncte programul comisie şi guvernului român. Mai sunt puncte cum ar fi statul de drept, dar acest lucru nu presupune preşedinţia Consiliului UE”, a spus preşedintele CE.

Comisia Europeană a criticat, în repetate rânduri, modul în care majoritatea parlamentară modifică pachetul de legi în Justiţie şi Codurile Penale, acuzând că unele prevederi nu respectă statul de drept şi independenţa magistraţilor.