Compania Boeing a amânat planurile pentru lansarea noii aeronave 777X săptămâna aceasta, după prăbușirea celui de-al doilea Boeing 737 MAX 8 în mai puțin de șase luni, scrie CNN.

Un Boeing 737 MAX 8 operat de Ethiopian Airlines s-a prăbușit duminică dimineața, la doar câteva minute după decolarea din Addis Abeba, iar toți cei 157 de oameni aflați la bord au murit. Accidentul aviatic s-a petercut la doar câteva luni după ce același model de avion, operat de Lion Air, s-a prăbușit, în octombrie 2018, în Indonezia.

Companiile aeriene din mai multe țări au decis suspendarea din uz a avioanelor Boeing 737 MAX 8, după ce două astfel de modele de aeronavă s-au prăbușit în ultimele patru luni.

Săptămâna trecută, Boeing anunțase lansarea noii aeronave 777X, care poate transporta până la 425 de pasageri și ar fi urmat să devină „cel mai mare și mai eficient avion cu două motoare” din lume.

Duminică seara însă, un purtător de cuvânt al Boeing a anunțat amânarea lansării lui 777X. Boeing are deja peste 300 de comenzi pentru noul avion, în mare parte comenzi pentru companii aeriene din Orientul Mijlociu și Asia, iar livrarea avioanelor ar urma să înceapă anul viitor.

Boeing a numit noul 777X „the boss” (n.r. șeful). Avionul va avea cele mai mari motoare din industria aerospațială. Cu o lungime de 77 de metri și o lățime de 72 de metri, 777X va fi cel mai mare avion produs vreodată de Boeing.