Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar urma să trimită joi la CSM draftul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei pentru a obţine aviz, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată ordonanţa.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, că membrii Comisiei de la Veneţia au fost de acord cu OUG pentru legile justiţiei şi că joi va trimite draftul la CSM pentru aviz, urmând ca, săptămâna viitoare, să fie adoptată ordonanţa.

„Draftul l-am trimis înainte. (…) Am luat soluţie cu soluţie, am discutat-o cu argumente şi contraargumente. Am avut şapte propuneri, toate au fost agreate, fiecare au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncţionalităţi. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiţiei? Ordonanţa de Urgenţă. Noi ştim că Comisia de la Veneţia nu e deschisă la OUG, dar nu-i deschisă la ordonanţele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară, constituţională. În cazul acesta, e vorba de preîntâmpinarea unor mai efecte mai puţin dorite. (…) Dânşii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate”, a declarat Tudorel Toader la România TV.

Toader a subliniat că în cursul zilei de joi va trimite Consiliului Superior al Magistraturii draftul aferent ordonanţei. „Voi face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede ca săptămâna viitoare să poată fi adoptată ordonanţa de urgenţă”, a mai spus Toader.

Ordonanţa de urgenţă ar urma să coreleze modificările aduse legile justiţiei cu recomandările oficialilor Comisiei de la Veneţia.