Examinarea RMN sau examinarea imagistica prin rezonanta magnetica nucleara este o metoda eficienta, iradianta si neinvaziva de diagnostic. Aceasta metoda utilizeaza un camp magnetica si unde de radiofrecventa cu ajutorul carora se pot vizualiza diferite organe si tesuturi ale corpului uman.
Pricipiul de functionare al RMN al imagisticii prin rezonanta magnetica nucleara este urmatorul: asa cum spune si numele, functionarea se bazeaza pe un fenomen fizic care se numeste rezonanta magnetica nucleara. Aceasta metoda a fost descoperita de Isidor Rabi, care a fost rasplatit cu Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1944. Fenomenul acesta se observa in momentul in care o substanta esta plasata intr-un camp magnetic unde sunt aplicate unde radio.
RMN

Cum functioneaza aparatul pentru RMN?

Aparatul de RMN este unul de mari dimensiuni si are o forma cilindrica. Acesta creeaza un camp magnetic foarte puternic in jurul pacientului. Impreuna cu unde radio, campul magnetic modifica alinierea naturala pe care o au atomii de hidrogen din organism. Este realizat un camp magnetic, iar catre scanner sunt trimise unde radio. Aceste unde radio ajung la nucleul atomilor din corpul pacientului, modificandu-le pozitia normala. Cand acestia se intorc in pozitia corect, trimit semnele radio, semnale care sunt primite de un computer care le analizeaza foarte eficient si le transforma intr-o imagine 2D sau 3D utilizand o formula matematica. In final, imaginea unui organ apare pe monitorul aparatului de RMN.

Principalele afectiuni care pot fi depistate de RMN

Acest aparat de RMN este solutia eficienta pentru pacientii care sufera de:

  • Afectiuni cerebrale (accidente vasculare, tumori);
  • Afectiuni ale coloanei vertebrale (hernii de disc, patologie de cordon medular sau vertebrala;
  • Afectiuni ale sistemului musculo-scheletal (rupturi de menisc sau ligamente, artrita);
  • Afectiuni oncologice (cancer).

Unde se poate efectua o astfel de examinare?

In cadrul Clinicii Medicale Romgermed aveti posibilitatea sa va faceti o examinare rezonanta magnetica nucleara. Nu veti simti nicio durere si, mai mult de atat, nici nu dureaza mult aceasta examinare. Vi se va explica intreaga procedura de catre medicii specialisti pentru ca dumneavoastra sa aveti o experienta cand mai placuta in cadrul clinicii. Veti intalni o echipa profesionista cu o experienta vasta in spate, astfel ca nu trebuie sa va ingrijorati. Cazuri ca cel al dumneavoastra au mai fost intalnite, asa ca echipa de medicii va sti cum s actioneze cel mai bine.

Alege profesionalismul, alege Clinica Medicala Romgermed!