Peste 245 de milioane de oameni au drept de vot în Statele Unite, dar doar un procent redus din aceștia vor determina cu adevărat cine va fi următorul președinte.

Președintele Statelor Unite este cel mai puternic om din lume. BBC a realizat o analiză prin care a determinat ce votanți vor determina rezultatul alegerilor prezidențiale din data de 3 noiembrie.

Anul acesta, lupta pentru Casa Albă se dă între actualul președinte Donald Trump, candidat din partea Partidului Republican și Joe Biden, fost vicepreședinte al Statelor Unite, candidat din partea Partidului Democrat.

Cum funcționează procesul de vot în Statele Unite

Procesul de vot din Statele Unite este unic în lume. Cetățenii nu votează direct candidatul favorit, ci electori, care vor alege ulterior viitorul președinte. De asemenea, numărul de electori este diferit în fiecare stat și depinde de populația acestuia.

În total, la nivel national există 538 de electori, iar un candidat are nevoie de votul a 270 dintre ei pentru a ajunge președintele Statelor Unite.

Ce alegători vor determina cu adevărat rezultatul alegerilor

Populația Statelor Unite este estimată la 330 de milioane de persoane, dar numai 245 dintre aceștia au peste 18 ani și sunt așadar eligibili pentru a vota.

Astfel, se ajunge la un procentaj de 74% din populație, reprezentat de persoanele cu drept de vot.

Din experiența alegerilor precedente, doar aproximativ 140 de milioane de persoane se vor prezenta la urne, așadar procentajul scade la 42% din populație.

Cu toate acestea, președintele Statelor Unite este ales în mod diferit față de liderii altor țări democratice. Mai exact, nu este ales direct de cetățenii țării, ci este printr-un concurs de tipul „câștigătorul ia totul” în fiecare dintre cele 50 de state.

Majoritatea statelor votează mereu candidatul partidului favorit – Republican sau Democrat – dar unele state înclină la fiecare scrutin către un alt partid.

Cele șapte state care pot determina rezultatul alegerilor din 2020

Astfel, în cadrul alegerilor din 2020 vor exista șapte state văzute drept „teren de bătaie” pentru candidații celor două partide: Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Carolina de Nord, Georgia și Florida.

Analiștii politici consideră că aceste state vor decide învingătorul alegerilor prezidențiale de anul acesta. Cei doi candidați și-au concentrat atenția și banii pe alegătorii din cele șapte state în campania electorală.

Revenind la calcul – Numărul alegătorilor înregistrați în aceste șapte state este de 36,7 milioane, mai exact 11% din populația totală a Statelor Unite.

Experții consideră însă că majoritatea dintre acești alegători s-au hotărât deja ce candidat vor susține și va fi greu să le fie influențată părerea – în cel mai bun caz, doar 15% pot fi convinși să voteze cu un anumit candidat.

Astfel, se ajunge la 5,5 milioane de alegători aflați pe „terenul de bătaie”, sau puțin sub 2% din populația totală a Statelor Unite.

Alegerile din Statele Unite au demonstrat cât de cruciale pot fi voturile din aceste state. Donald Trump a câștigat Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, printr-un total de 107.000 de voturi, doar 0.03% din populație.

În concluzie, rezultatele din anul 2020 pot fi reduse la capacitatea celor doi candidați de a influența un alegător indecis sau de a schimba părerea unui alegător decis.