Astazi, in acest articol iti voi povesti despre tabla decapata. Toate informatii pe care le gasesti aici sunt stranse atat de la producatori, cat si de la specialistii care utilizeaza aceste material.

tabla decapata

Tabla decapata este un material de constructii care se realizeaza in urma unui proces tehnologic destul de nou si care esste utilizata eficient intr-o varietate de proiecte. Acest material se regaseste varietate de marimi care isi gasesc locul intr-o gama foarte variata de aplicatii.

Despre procesul de productie prin care se obtine tabla decapata

Asa cum am mentionat mai sus, tabla decapata sa obtine in urma unui proces de productie relativ nou.

In primul rand trebuie sa mentionez ca tabla decapata este realizata din otel.
Procesul de productie special contine o etapa particulara si anume laminarea la rece. Pentru a se produce materialul finit, otelul, materia prima din care acesta se realizeaza, este trecut in prima faza prin niste role special concepute, care il preseaza si ruleaza de mai multe ori pentru a il subtia. Tot acest proces are loc la o temperatura foarte scazut, sub cea de recristalizare si poarta numele de laminare la rece.

Se alege utilizarea acestui proces particular, deoarece datorita lui se pot obtine o serie de grosimi exact si particulare. Procesul de laminare la rece face ca materialul finit sa atinga grosimi mult mai stricte in comparatie cu varianta de laminare la cald.

Este important de mentionat faptul ca la finalul procesului de productie, peste tabla decapata se aplica o pelicula uleioasa care o protejeaza impotriva actiunilor agentilor corozivi care provoaca ruginire. La utilizare aceasta pelicula se indeparteaza destul de usor utilizand niste solventi speciali.

Datorita acestui proces particular de productie, tabla decapata beneficiaza de urmatoarele 3 proprietati particulare si anume:

  1. Electromagnetice
  2. De formabilitate
  3. De sudabilitate

Pe langa aceste trei proprietati unice, materialul are o calitate foarte buna a suprafetei, dar si o precizie dimensionala.

Trebuie sa stii ca tabla decapata poate fi vopsita sau zincata in functie de nevoi si preferinte

Avand in vedere faptul ca se poate utiliza intr-o varietate larga de utilizari, tabla decapata poate fi vopsita dupa particularitatile oricarui proiect.

De asemenea, daca va fi supusa procesului de zincare, aceasta va beneficia de o durata de viata mai ridicata, deoarece i se va mari considerabil rezistenta la actiunea agentilor corozivi care o pot afecta in mod direct.

Unde este tabla decapata cea mai buna solutie pentru a fi utilizata?

Trebuie sa stii ca tabla decapata se utilizeaza in general pentru realizarea pieselor ce raman vizibile ochiului liber.

Astfel, specialistii utilizeaza acest material pentru realizarea pieselor ce fac parte din bunuri de larg consum (aparatura electrocasnica), dar si in industria constructoare de masini. Mai mult decat atat, tabla decapata mai este utilizata pentru realizare unor piese de mobilier, rafturi de depozitare, anumite confectii metalice, panouri publicitare de mari dimensiuni, masini agriole, parapeti pentru drumuri si asa mai departe.

O utilizare mai speciala este data de utilizarea sa pentru realizarea de acoperisuri, utilizare ce se datoreaza faptului ca poate fi vopsita si zincata.