Exista un motiv pentru care artroscopia este alegerea cea mai des intalnita, comparativ cu orice alta procedura ortopedica care se efectueaza zilele acestea. Nu a trecut atat de mult timp de cand singura optiune pentru diagnosticarea si repararea problemelor la nivelul articulatiilor pentru chirurgi era sa efectueze o operatie deschisa pentru a analiza asi pentru a vedea ce cauzeaza problema si apoi acestia sa incerce sa o remedieze. Interventia de artroscopie umar a schimbat radical aceasta procedura.

Arthro era cuvantul grecesc pentru „articulatie” si skopein insemna „a arata”. Aceste doua cuvinte au fost combinate pentru a crea artroscopie, ceea ce inseamna literalmente „a privi in articulatie”. Acest lucru a transformat radical modul in care sunt tratate problemele comune.

Interventia de artroscopie umar Dr. Pojoga permite chirurgilor sa priveasca in interiorul articulatiei fara a taia muschii, tendoanele si alte tipuri de tesuturi. Necesitand doar o mica incizie, o camera minuscula cu fibra optica este introdusa in articulatie si trimite imagini catre un monitor video. Chirurgul foloseste apoi aceste imagini pentru a face un diagnostic sau pentru a efectua interventia. Acest lucru se face prin efectuarea uneia sau mai multor incizii mici suplimentare prin care sunt introduse instrumente extrem de subtiri.

Ruptura coafei rotatorilor este o leziune destul de frecventa a umarului. Muschii si tendoanele care se unesc pentru stabilizarea si sustinerea articulatiei umarului sunt denumite manseta rotatorie. Acestea sunt structurate intr-un mod de a tine ferm articulatia nu numai in structura umarului, ci si de a facilita tipurile de miscari pe care le facem cu umarul.

Articulatia umarului este una dintre cele mai complexe articulatii ale corpului, ce permite mai multa flexibilitate si mai multa miscare decat oricare dintre celelalte articulatii. La fel ca in majoritatea lucrurilor din viata, totusi, exista o caracteristica cost-beneficiu pentru acest lucru. In timp ce este o articulatie foarte puternica, tot acest potential de miscare suplimentar este posibil, deoarece structura umarului este mai superficiala decat celelalte articulatii majore, cum ar fi soldul si genunchiul. Acest lucru permite mai multa miscare, dar face si articulatia umarului mai putin stabila si mai susceptibila la ranire.

O astfel de leziune poate fi rezultatul unui traumatism sau ranire sau poate fi cauzata de miscari repetitive si de utilizare excesiva. Sportivii sunt foarte predispusi la leziuni ale umarului. O ruptura a coafei rotatorilor poate implica deteriorarea sau sfasierea unuia dintre muschi sau poate exista o ruptura partiala sau completa a unuia dintre tendoane. Ambele pot provoca dureri, umflaturi si pierderi marcate ale intervalului de miscare in articulatie.

Tratamentul pentru rupturile coafei rotatorilor va varia in functie de fiecare persoana si se va baza pe gradul de deteriorare. Initial, medicul va sugera medicamente pentru durere si inflamatie si, eventual, kinetoterapie. Daca acest lucru nu se dovedeste adecvat, poate fi recomandata o interventie chirurgicala. Vestea buna este ca, odata cu interventia chirurgicala artroscopica, nu numai ca exista o sansa excelenta pentru revenirea la o gama completa de miscare, va exista o perioada de recuperare mai scurta si mai putin dureroasa, precum si cicatrici mai putin vizibile.