Duminică seară a fost încununată noua regină a fotbalului european. Echipa Italiei a câștigat finala EURO 2020 după un meci dramatic.

În 90 de minute, fiecare națională a înscris câte un gol. A urmat o jumătate de oră de prelungiri. Pentru ca, în cele din urmă, totul să se tranșeze la loviturile de departajare.

Squadra azzurra a obținut trofeul după 53 de ani de la prima performanță de acest fel. Iar reușita a fost sărbătorită, cu urale și lacrimi de bucurie, atât pe stadion, cât și pe străzile din Peninsulă.

Între timp, în rândul suporterilor din Regat, a domnit agonia.

Becky Cotterill, corespondent Sky News la Londra:
“Oamenii cu care am vorbit, în special cei în vârstă, care au crezut cu îndârjire că această seară va fi a noastră după ce am aşteptat atâta timp, sunt devastaţi. Mulţi au fost la un pas să izbucnească în plâns, iar bucuria a dispărut.”

Frazer Maude, corespondent Sky News la Birmingham:
“Aici, în Birmingham, după cum puteţi vedea, oamenii se consolează reciproc. Unii plâng, alţii se îmbrăţişează, unele feţe sunt pur şi simplu împietrite. Nu am crezut că oamenii prezenţi aici ar fi putut să fie trişti sau dezamăgiţi. Cred că sunt încă şocaţi de cele întâmplate.”

Anglia a fost susținută din tribune și de premierul britanic Boris Johnson. Acesta a asistat la partida de pe Stadionul Wembley alături de soția sa, Carrie.

„A fost un rezultat sfâșietor la finalul Euro 2020, dar Gareth Southgate și echipa Angliei au jucat ca niște eroi. Au făcut întreaga țară mândră și merită laude”, a scris Boris Johnson pe Twitter după terminarea partidei.

Cum a apărut Boris Johnson la finala EURO 2020

 

Anglia a fost susținută din tribune și de premierul britanic Boris Johnson. Acesta a asistat la partida de pe Stadionul Wembley alături de soția sa, Carrie.

Acesta a sosit la stadion îmbrăcat în costum, iar pe sub jachetă a purtat tricoul naționalei Angliei.

„A fost un rezultat dureros la finalul Euro 2020, dar Gareth Southgate și echipa Angliei au jucat ca niște eroi. Au făcut întreaga țară mândră și merită laude”, a scris Boris Johnson pe Twitter după terminarea partidei.

Ce a titrat presa din Italia după victoria “Squadrei Azzurra”

 

“Noi suntem Europa”, “Europa este la noi”, titra presa italiană de luni, care a salutat victoria “Squadrei Azzurra” în finala EURO 2020, după 3-2 la loviturile de departajare în faţa Angliei, informează AFP.

“Este magnific, Italia este campioană a Europei”, a rezumat la Gazzetta dello Sport, după victoria “Nazionale” în faţa Angliei pe Wembley.

“Italia este regina Europei, ea a meritat să câştige, ea a ştiut să reacţioneze la un meci care părea pierdut, aşa cum doar marile ştiu să o facă. Fiecare italian s-a simţit uriaş în aceste două ore”, scrie cotidianul sportiv în editorialul său.

Pentru a celebra al doilea titlu european din istoria “Nazionale”, jurnalele La Stampa şi Messaggero au ales acelaşi titlu: “Noi suntem Europa”.

“Ea este la noi”, adaugă Corriere dello Sport, înainte de a adresa un mesaj ironic suporterilor englezi la cântecul lor “It’s coming home”: “Fotbalul a revenit acasă! La noi acasă”.

“Italia a luat cu asalt templul fotbalului englez şi a cucerit Euro”, notează, în Spania, cotidianul sportiv Marca, care salută “noul curs al Italiei, unde munca admirabilă a lui Roberto Mancini a repus ţara în prima linie a fotbalului mondial”.

“Italia este un strălucit exemplu pentru echipa naţională a Germaniei”, consideră, la rândul său, cotidianul Bild: “Cu Italia, Euro are o deţinătoare a titlului meritată. Incredibila poveste a noii şi curajoasei ‘Squadra Azzurra’ ar trebui să fie exemplară pentru reconstrucţia echipei naţionale germane”, eliminată în optimile de finală.