Planurile de vacanța pentru 1 decembrie și următoarele săptămâni se schimbă rapid din cauza îmbolnăvirilor de Covid.

Românii care aveau bagajele făcute pentru Austria au aflat că această țară a intrat luni în carantină, iar târgurile de Crăciun, foarte vizitate în această perioadă nu se mai țin. Și în Germania din pricina restricțiilor se închid numeroase târguri de iarnă.

Austria este una dintre cele mai căutate destinațiii de iarnă, pentru stațiunile de ski și celebrul târg de Crăciun de la Viena. Anunțul că țara a intrat de luni în lockdown nu le-a picat bine celor care se pregăteau să plece în vacanță.

Marius Berca, reprezentant agenție turism: “Noi suntem permanent în contact cu partenerii de acolo și cu siguranță vom găsi o soluție pt turiști să îi reprogramăm dacă nu se va putea circulă în perioada în care au fost programate vacanțele.”

Cosmin organizează tururi cu autorulota la târgurile de Crăciun din Europa, printre care și la cel din Viena. S-a orientat însă rapid și a schimbat destinația cu Praga.

Cosmin Obogeanu, antreprenor: “Financiar nu apare nicio modificare pentru că mereu avem o variantă de backup. Clienții au înțeles, i-am anunțat de la început că traseul poate suferi modificări. Avem un grup format care știe că destinațiile se pot schimba în funcție de situația din teren.”

Austriecii au anunțat că turiștii care aveau vacanțe programate în această perioadă vor primii banii înapoi, dacă nu vor să reprogrameze. Și unele companii aeriene au returnat banii.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că românii pot călători în Austria, cu condiția aă la intrarea în țară să prezinte certificatul verde digital sau un test PCR negativ. Ajunși în Austria, însă, deplasările sunt permise doar pentru nevoile de bază, iar centrele comerciale, restaurantele sau muzeele sunt închise.

Și în Germania turta dulce, vinul fiert, veselia turiștilor și întâlnirea cu Moș Crăciun au fost amânate. Târgurile de Crăciun din Munchen, Nurnberg și Dresda s-au închis.

Răzvan Pascu: “Mă aștept ca și în Germania lucrurile să se precipite. Probabil într-un final toate târgurile vor fi anulate că cele din Austria. Va fi destul de dificil de călătorit în perioada următoare în Europa, partea care nu pare să aibă prea multe probleme este cea nordică. aici se poate călători, nu sunt restricții, însă nu se știe ce se va întâmplă de la 1”.

Cosmin Elena, consultant în turism: “Regulile jocului se schimbă din mers, apar de la o zi la altă modificări. În general când plecăm într-o călătorie e bine să avem 2 tipuri de asigurări, în primul rând cea storno. În al doilea rând recomand să avem la noi acea asigurare de călătorie”.

Printre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa se află și cele din Tallin, Budapesta, Colmar sau Praga. Deocamdată, în aceste țări se poate intra cu certificatul verde sau un teste PCR negativ.