Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile din PNL, premierul Florin Cîțu – unul dintre aspiranții la șefia partidului – le promite bani primarilor.

Asta în condițiile în care unii dintre ei vor avea un cuvânt greu de spus la congres.

Modul în care se împart sumele la rectificarea bugetară va fi stabilit la Guvern, a anunțat premierul. “Discuția trebuie purtată în Coaliție”, atrag însă atenția partenerii de guvernare.

Încă de la sfârşitul lunii iunie, bugetul Programului Naţional de Dezvoltare Locală – principala sursă de finanţare pentru primării – a fost epuizat. Iar proiectele deja începute au rămas în aer. Premierul Florin Cîtu promite că va da bani în plus la rectificarea bugetară.

Florin Cîțu, Premier: “Alocările de la buget nu se fac pe criterii politice. Se vor face în funcție de buget, acolo unde avem primari care știu să folosească banii. Vom prezenta în Coaliție rectificarea bugetară, dar decizia și modul în care se alocă banii se face la Guvern’.′

Liderii din coaliţie nu vor lua doar act de ce se stabileşte la Guvern, reiese din spusele partenerilor de la guvernare.

Dan Barna, Preşedinte USR: ”Se va discuta bineînţeles rectificarea bugetară în coaliţie, cum e şi normal să se întâmple lucrul acesta″.

Între timp, primarii se plâng că au lucrări importante care bat pasul pe loc.

Elena Lasconi, Primar Câmpulung Muscel: ”Avem două proiecte blocate pe PNDL, unul la staţia de epurare şi unul la staţia de aducţiune şi asta e o foarte mare problemă pentru noi. Avem o grămadă de bani de primit pe ambele″.

La rectificare, bugetul PNDL ar putea să se dubleze, ceea ce ar duce totalul la peste 7 miliarde de lei.

Banii sunt o gură de oxigen, având în vedere că, în mai bine de jumătate dintre primăriile din ţară, cheltuielile sunt mai mari decât incasările. O spune chiar premierul. Mai mult, pe alocuri, din taxele şi impozitele colectate abia se plătesc salariile din primărie.