Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania a sesizat luni Avocatul Poporului asupra faptului ca legea Loteriei bonurilor fiscale este neconstitutionala.
Dupa ce Ministerul Finantelor a anuntat ca va introduce in lege o pevedere potrivit careia putem pleca cu produsul daca nu primim bon fiscal, comerciantii s-au plans luni la Avocatul Poporului, afirmand ca prevederea nu este doare neconstitutionala, ci chiar periculoasa pentru societate. Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania a facut sesizarea pe care Avocatul Poporului ar trebui sa o trimita la Curtea Constitutionala.

Sesizarea pune sub semnul intrebarii toata legea Loteriei bonurilor fiscale, deoarece prevederea pe care comerciantii o considera neconstitutionala este cuprinsa in acest act normativ. Iar punctul de vedere al comerciantilor este sustinut si de specialistii in drept.

“Acest articol este neconstitutional pentru ca incalca dreptul la proprietate. Daca nu platesc si nu primesc un bon, nu pot sa consider produsul ca fiind al meu”, a declarat Stefan Deaconu, profesor universitar de drept constitutional la Universitatea Bucuresti.

Asociatia Comerciantilor spune insa ca problema nu e doar juridica, ci si sociala. Potrivit sesizarii trimisa la Avocatul Poporului, “tehnic, bonul fiscal se poate elibera de casa de marcat doar dupa ce s-a facut plata. Este posibil ca cetatenii sa inteleaga ca au dreptul sa primeasca bonul fiscal inainte si atunci, intre el si vanzator apar altercatii. Verbale sau chiar fizice. Consideram ca fortele de ordine chiar au suficienta treaba, nu mai trebuie puse sa pazeasca magazinele.”