Elevii pot fi testați acasă, dar decizia rămâne la latitudinea fiecărei școli. Oricum, copiii vor primi vinerea câte două teste acasă, pentru ca luni să vină deja testați, a spus Sorin Cîmpeanu.

Precizări cu privire la protocolul care se aplică elevilor depistați pozitivi la testare: dacă testul de salivă e pozitiv, se face testul PCR și iese negativ, elevul poate continua cursurile. Daca nu-l aduce sau il aduce pozitiv va ramâne la domiciliu pentru 14 zile, a explicat, joi seara, Sorin Cîmpeanu.

A fost deja elaborată o instrucțiune a Ministerului Sănătății, e posibil să apară completări. Procedura de administrare a testelor este în sarcina M.S.

„La decizia școlii testele, vor putea fi administrate la domiciliu de către părinți sau sub supravegherea acestora, sau în școală, dacă există dorința cadrelor didactice. Acordul părinților va fi exprimat într-un formular agreat de Ministrul Sănătății. Rezultatul va fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau profesorilor”, a precizat Cîmpeanu.

Este posibil ca vineri să i se dea două teste fiecărui copilul acasă, pentru următoarea săptămână, a mai spus ministrul.

„Testarea nu e obligatorie, dar fac un apel la părinți pentru responsabilitate. Nu văd de ce un părinte nu și-ar testa copilul, pentru propria lui sănătate”, a mai spus Cîmpeanu.

„Grădinița online este o stupizenie”, a precizat Cîmpeanu, cu referire la normativele în vigoare care prevăd intrarea unităților de învățământ în online la depășirea unei anume rate de infectare.

„Dr Raed Arafat m-a asigurat că în 24 de ore de la semnarea contractelor subsecvente acest teste vor ajunge în școli, și acestea s-au semnat. Vor fi distribuite de DSP”, a mai precizat demnitarul.

Dacă profesorii vor să se implice în testarea elevilor, aceștia ar putea primi un instructaj de la colegii din învățământul sanitar, a mai spus Cîmpeanu, care a făcut un apel către aceștia din urmă.

La data de 11 noiembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ.

O zi mai târziu, după consultarea cu specialiștii din sănătate publică, Ministerul Sănătății a elaborat și transmis Ministerului Educației metodologia solicitată.

“Precizăm că, testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru. Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional”, a transmis, miercuri, Ministerul Educației.

Unitățile de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc.

“Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă.

Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers.

Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere.

În aceste zile, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației se vor întâlni pentru a elabora actul normativ”, a precizat sursa citată.