La ce se refera DEXA?

Osteodensitometria reprezinta o investigatie imagistica foarte performanta, care foloseste radiatii X, de aici si numele de DEXA, pentru determinarea densitatii si a rezistentei osoase:

  1. Investigatia este nedureroasa, neinvaziva si nu necesita injectii;
  2. Pacientul poate manca normal in ziua examinarii;
  3. Dupa administrarea unei substante de contrast (pentru urografie, tomografie computerizata, tranzit baritat, rezonanta magnetica etc.), este indicat sa treaca cel putin 3 saptamani de la procedura respectiva;
  4. Examinarea DEXA nu se poate realiza femeilor insarcinate.

In ce consta aceasta examinare?

O metoda eficienta prin care se stabileste densitatea mineralelor din oase cu ajutorul a doua fascicole cu raze X. Valorile care se obtin in urma acestui proces trec prin mai multe calcule pentru a se stabili cu exactitate riscul unei fracturi.

dexa

Pacientul este intins pe masa unde va avea loc investigarea. In acelasi timp, sunt idepartate toate obiectele metalice din preajma lui. Ulterior, acesta va trebui sa stea nemiscat aproximativ 10 minute, pana cand procesul de scanare va fii complet.

Examinarile DEXA se fac, de regula, mai mult in zonele cu predispozitie, precum bazinul, coloana lombară si in unele cazuri antebratul. De altfel, examinarea nu necesita vreo pregatire speciala in prealabil. Masuratorile pot fi repetate pentru a determina atat nivelul densitatii osoase, cat mai ales eficienta terapiei.

Evita complicatiile si mergi la un control DEXA

De ce sa te chinui cu dureri insuportabile si sa astepti sa treaca de la sine, cand poti merge la un control preventiv intr-un cabinet specializat in osteodensitometrie?
Sigur nu-ti doresti sa apara complicatii care implica dureri mult mai grave si costuri mult mai considerable, cand poti sa previi? Inestigatiile de osteodensitometrie DEXA nu dor.
Tehnologia folosita in zilele noastre in acest domeniu s-a modernizat mult. Daca acum cativa zeci de ani diagnosticele se dadeau dupa ureche, in zilele noastre sunt folosite razele X. Trebuie sa stiti ca ele nu sunt deloc nocive si nici dureroase.
De altfel, reprezinta una sintre cele mai moderne metode metode de masurare a densitatii oaselor de pana acum. Razele X de la osteodensitometrie DEXA pot strabate osul indiferent de densitatea acestuia. Mai mult decat atat, ele permit estimarea gradului densitatii osoase, dar si in ce proportii proprietatile lor au fost reduse.