Generalul Florian Coldea, directorul interimar al Serviciului Român de Informaţii, este audiat luni dimineaţă, în Parlamentul României, de către membrii Comisiei de control parlamentar a SRI.

Luni, în ziua în care deputaţii votează dacă sunt de acord cu arestarea Elenei Udrea, şeful interimar al Serviciului Român de Informaţii este audiat la comisia SRI. Acesta a refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor prezenţi înainte de audiere, precizând doar că vor fi atinse subiectele aflate pe ordinea de zi a comisiei.

Deputatul PSD Georgian Pop, preşedintele comisiei de Control a SRI, a făcut câteva precizări, înainte ca şeful interimar al SRI să fie audiat.

“Conducerea SRI ne va prezenta dinamica principalelor ameninţări interne şi internaţionale, vom analiza impactul celor trei legi Big Brother declarate neconstituţionale, vom analiza situaţia generată de demisia lui Maior la nivelul instituţiei şi punctul cinci va fi dedicat analizării asupra acuzelor la adresa SRI în ultima perioadă.Ne aflăm la Comisie în situaţia de autosesizare, până în momentul de faţă nu am primit nicio adresă pentru a verifica anumite lucruri. Ceea ce ştim cunoaştem ca şi dumneavoastră. Nimeni nu ne-a transmis nicio scrisoare oficială”.

Elena Udrea îl acuză pe Florian Coldea că a coordonat campania de denigrare la adresa ei şi că i-ar fi cerut soţului său cinci sute de mii de euro, pentru Sebastian Ghiţă. Comisia parlamentară de Control a cerut Serviciului Român de Informaţii să pună la dispoziţie toate informaţiile necesare audierii conducerii SRI. Liberalii spun că deputatul PSD Sebastian Ghiţă, membru în comisia SRI, n-ar trebui să participe la şedinţă, pentru că este implicat în scandal.

La audierea conducerii SRI sunt prezenţi cinci membri ai Comisiei de control SRI, respectiv preşedintele Comisiei Georgian Pop, liberalii Teodor Atanasiu, Cezar Preda şi Octavian Popa, senatorul Verestoy Attila, lipsind social-democraţii Sebastian Ghiță, Daniel Savu şi Liviu Codîrlă.

Dupa anunțul surprinzător făcut de George Maior prin care si-a anuntat demisia, Florian Coldea a devenit directorul interimar al serviciului de informații.
Florian Coldea, inlocuitorul de moment al lui George Maior, are 43 de ani, este general de informatii si este prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii inca din august 2005.Coldea a mai fost sef interimar al SRI si in perioada 20 iulie – 4 octombrie 2006, dupa demisia lui Radu Timofte si inainte ca George Maior sa fie numit sef.Coldea este cunoscut mai ales pentru modul in care s-a implicat in eliberarea celor trei ziaristi romani rapiti in Irak in 2005.Florian Coldea s-a născut în anul 1971, în comuna Târnova, într-o familie de agricultori. După absolvirea Liceului industrial nr. 11 (în prezent Grupul Școlar “Csiky Gergely”) din Arad, a urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații din București, pe care le-a absolvit în anul 1996, scrie ziare.com.
Ulterior, a urmat și cursuri de pregătire pe profil antiterorist și de informații, în țara și străinătate. Coldea este general de informații, iar din august 2005 a ocupat funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații.
După absolvirea facultății, a lucrat în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații, deținând o serie de funcții de conducere.
În perioada 1996-2005, el a participat la o serie de misiuni, acțiuni și operațiuni complexe derulate pe profil antiterorist în cooperare cu parteneri străini ai SRI. În perioada răpirii celor trei jurnaliști români în Irak (2005), numele lui a fost vehiculat de presă centrală că fiind unul dintre cei care conduceau operațiunile de recuperare a acestora, alături de generalul SIE Adrian Isac.
Potrivit informațiilor furnizate de presă, el s-a deplasat în timpul crizei la Ambasada României din Bagdad și a supervizat transportul jurnaliștilor români la vilă SRI-ului. Coldea a mai fost șef interimar al SRI și în perioada 20 iulie – 4 octombrie 2006, după demisia lui Radu Timofte și înainte ca George Maior să fie numit șef.