Europa nu scapă de pandemie. Franța a ajuns la peste 10 mii de cazuri noi de COVID pe zi, o situație îngrijorătoare pentru autorități.

Președintele Emmanuel Macron se va adresa astăzi francezilor pentru a-i convinge să meargă la vaccinare. Iar Slovacia a introdus noi măsuri restrictive, tot din cauza numărului mare de cazuri noi. Mai la nord, Danemarca este pe cale să revină și ea la restricțiile eliminate în septembrie, întrucât numărul infectărilor a crescut de 4 ori, în ultimele 6 săptămâni.

În Slovacia, hotelurile, barurile și restaurantele din mai bine de jumătate de țară au fost închise, din cauza noului val de infecțîi cu coronavirus. Nu e singura restricție introdusă ieri: sălile de sport și bazinele de înot au fost la rândul lor închise, iar măștile sunt obligatorii atât în interior cât și în exterior.

Jan Nosko, primar: Cred că merită să ne bazăm pe noile restricțîi. Trebuie să ne confruntăm cu această situație într-un mod rațional. Nu trebuie să plecăm urechea la dezinformări și farse.

Slovacia a fost una dintre țările cele mai afectate din Uniunea Europeană. La o populație de 5,5 milioane de oameni, a înregistrat aproape 500.000 de cazuri și aproximativ 13.000 de decese. Medicii slovaci fac apel la oameni să se imunizeze.

Peter Sabaka, infectolog: “Noi, cadrele medicale care lucrăm în secțiile de COVID din Slovacia, vă rugăm pe toți cei care ezitați să vă vaccinați împotriva COVID, să ne oferiți încrederea și ajutorul vostru.”

Austria a anunțat că va spori numărul de polițiști pe străzi, pentru a impune respectarea noilor masuri intrate ieri în vigoare. Potrivit acestora, persoanele nevaccinate care nu au trecut prin boală nu au voie în restaurante, hoteluri, saloane cosmetice și la evenimentele publice.

Luigi Barbaro, manager restaurant: “Avem clienți fideli care vin la noi aproape în fiecare zi, care nu sunt vaccinați, nu vor să se vaccineze și tocmai le-am anulat rezervarea pentru ziua de azi.

Rata de infectare este de trei ori mai mare decât în Germania. Incidența la șapte zile a atins un nivel record, cu peste 2 mii de cazuri la 1 milion de locuitori, cea mai mare valoare a acestui indicator de la începutul pandemiei. În landul Saxonia, unde rata incidenţei a depăşit dublul mediei naţionale și se apropie de 5.000 la 1 milion de locuitori, nevaccinatii sunt supuși unor noi restricții. Accesul în restaurante şi la evenimente organizate în interior vă fi permis doar celor vaccinaţi sau vindecați de COVID. Peste 60% dintre germani au două doze de vaccin.

Peste Ocean, după 20 de luni de restricţii, Statele Unite şi-au redeschis în sfârşit frontierele terestre şi aeriene, însă doar pentru călătorii complet vaccinaţi anti-Covid cu un ser aprobat de Organizația Mondială a Sănătății. Măsura a fost primită cu bucurie de mulți europeni și americani, forțați să stea la distanță luni de zile de familiile și prietenii lor.

Localnic: Suntem foarte fericiți, foarte fericiți că granițele americane se deschid și foarte fericiți că putem fi împreună și că putem să ne construim viața împreună. Vizitez familia și prietenii de aici, din New York. Nu o mai facem prin intermediul ecranului. O să ne îmbrățișăm, o să stăm de vorbă pe viu, avem multe povești să ne spunem.”

Autorităţile americane cer și un test PCR negativ. Nevaccinatii vor fi obligaţi să stea în carantină la sosirea în ţară, chiar dacă prezintă un test negativ. Excepție fac cei sub 18 ani. Restricţiile impuse de fostul preşedinte Trump şi confirmate de succesorul său, Joe Biden, îi afectau pe cei care nu au cetăţenie americană din 30 de ţări, inclusiv Marea Britanie şi Uniunea Europeană.