200 de militari din 5 ţări au participat la un exerciţiu în baza aeriană de la Boboc. Exerciţiul multinaţional European Spartan 2019 s-a desfăşurat pentru prima dată în România şi a avut ca scop pregătirea piloţilor de aeronave.

Piloţi şi militari din Italia, Bulgaria, Slovacia, Lituania şi România au simulat salvarea unui rănit de pe câmpul de luptă şi transportarea acestuia la cel mai apropiat spital.

Antonio de Sessa – membru EDA: “Este prima dată când 5 ţări,care zboară cu acelaşi timp de avion,au decis să dezvolte acest exerciţiu comun şi este o bună oprtunitate pentru a lucra împreună,să vorbească împreună,să îşi împărtăşească experienţă”.

Presupusul rănit a fost preluat mai întâi de un elicopter, apoi de un avion Spartan. Aeronavele Spartan sunt cele mai potrivite pentru transportarea de trupe, tehnica medicală şi răniţi – , susţin militarii.

Ionuţ Neamu, purtător cuvânt Forţele Aeriene Romane: “Este un exerciţiu desfăşurat sub egida EDA, European Defense Agency, agenţia europeană de apărare. Ne oferă capabilitatea de a putea să ne armonizăm procedurile atât la nivel european şi la nivel NATO”.