Francul a scazut pentru a sasea sedinta consecutiv. Ce s-a intamplat cu EURO si cu dolarul.

Referinta pentru franc a scazut cu 6,72 bani, de la 4,2438 lei la 4,1766 lei. Scaderea are la baza intarirea leului in raport cu euro pe piata interbancara locala, dar si deprecierea francului elvetian fata de euro pe pietele externe.

Aproape de anuntarea referintei de catre BNR, francul era cotat pe pietele externe in scadere cu 1,5%, la 0,9468 euro.

Francul elvetian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, dupa mai multe sedinte in care a doborat record dupa record, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei.

La maximul de 4,5817 lei, francul era in urcare cu 22,5% fata de cursul de 3,7415 lei inregistrat miercuri, 14 ianuarie, inainte de decizia Bancii Elvetiei de a renunta la plafon.

La cursul actual, dupa sase sedinte de scadere, francul se plaseaza cu 8,8% sub recordul de vinerea trecuta, dar se afla cu 11,6% peste referinta BNR din 14 ianuarie, ultima inainte de anuntul Bancii Elvetiei.

Pentru dolar, BNR a anuntat vineri un curs in scadere cu 2,72 bani, de la 3,9157 lei la 3,8885 lei. Maximul istoric a fost inregistrat de dolar pe 23 ianuarie, cand paritatea s-a situat la 3,9980 lei. Pe pietele externe, dolarul este cotat la 0,8813 euro, in scadere cu 0,5%.

Referinta pentru euro a coborat luni cu 3,15 bani, de la 4,4424 lei la 4,4109 lei. Cursul record pentru euro a fost atins in urma cu aproape doi ani si jumatate, moneda europeana fiind cotata atunci la 4,6481 lei/euro.

Cel mai recent, un curs mai scazut a fost inregistrat in urma cu aproape patru luni, pe 13 octombrie, cand cursul s-a situat la 4,4030 lei/euro.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara locala la 4,4104 lei, in scadere fata de 4,4430 lei pe finalul sedintei de vineri.

Tranzactiile dintre bancile comerciale au variat intre un maxim de 4,4431 lei/euro, inregistat in deschiderea pietei, si un minim de 4,4057 lei/euro.

Volumele au fost ridicate pentru prima jumatate a sedintei de tranzactionare, depasind de doua ori media pentru o sedinta intreaga. O parte semnificativa a volumelor a fot consemnata in prima ora de la deschiderea pietei, cand s-a tranzactionat aproape cat media pentru o zi.

“S-ar putea ca BNR sa fi fost activa in piata. Probabil ca au schimbat si ceva de la Ministerul Finantelor Publice, fonduri europene, pentru ca vanzarea de euro nu se vede in evolutia dobanzilor”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei banci.

O situatie similara, cu volume ridicate in anumite momente ale zilei, a fost consemnata si vineri, afirma economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu.

“Am remarcat o aglomerare de volume de doua ori vineri: la pranz si in a doua parte a sedintei, iar mare parte din tranzactii s-au facut in apropierea a 4,4440 lei/euro. Acestea par a fi semne

destul de clare de interventii valutare, dar asemenea masuri de sprijin pentru leu par stranii dupa ce banca centrala a spus recent ca este confortabila cu un leu care se tranzactioneaza in intervalul de anul trecut, de 4,38 – 4,55 lei/euro. Aceste semnale curioase par sa fi avut un efect in piata, avand in vedere ca leul s-a intarit deja cu 0,5% astazi, depasind evolutia valutelor regionale, si s-a miscat

catre 4,41 lei/euro. Credem ca semnalele stranii de sustinere a leului si miscarile recente ar trebui aiba in continuare un impact asupra leului, astfel ca ne asteptam la mentinerea impulsului de apreciere”, se arata intr-o nota catre investitori si analisti a economistului sef al ING Bank Romania.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza la 0,19% – 0,59% pe an, fata de 0,22% – 0,63% pe an vineri.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,22% – 0,69% pe an, comparativ cu 0,23% – 0,7% pe an in ziua anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut la 1,49% pe an, de la 1,5% pe an cu o zi inainte.