Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) acuză aceste asociaţii, care invocă altfel apărarea valorilor europene, a statului de drept şi a democraţiei în România, că nu au nimic de spus despre rolul pe care Procurorul General Augustin Lazăr l-a avut în reprimarea puţinilor dizidenţi anti-comunişti ai anilor ‘80.

“Pentru comparaţie, UNJR solicita în 2010 demisia TUTUROR membrilor CSM care au votat ca preşedinte un judecător ce a recunoscut colaborarea cu fostele structuri comuniste de represiune. UNJR a spus că acest simplu fapt, chiar dacă nu a reprezentat poliţie politică, nu îi mai dă acelei persoane moralmente dreptul de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii. UNJR a arătat atunci că “o justiţie independentă este în primul rând o justiţie demnă şi curată, ce îşi recunoaşte şi îşi asumă greşelile trecutului”. După 9 ani, suntem din nou în situaţia în care aflăm despre participarea sau susţinerea represiunii comuniste anti-româneşti de către un procuror aflat în vârful sistemului judiciar”, potrivit sursei citate.

Gîrbovan se întreabă, retoric, care este reacţia din partea procurorilor pe care îi conduce Augustin Lazăr, precizând apoi că aceştia nu au niciuna.

“Nici de acceptare, nici de respingere. Doar pură indiferenţă. Actualul procuror general Augustin Lazăr este cel care, în perioada comunistă, a vegheat ca unul din puţinii dizidenţi din anii ‘80 să nu părăsească temniţele comuniste înainte de a-şi ispăşi şi ultima zi de pedeapsă. La 9 iulie 1985, procurorul Augustin Lazăr conducea Comisia de propuneri pentru liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. La acea dată, condamnatul politic Iulius Filip făcuse cerere de eliberare din penitenciar, îndeplinind fracţia de pedeapsă cerută de lege. Comisia condusă de Augustin Lazăr, însă, a respins cererea, motivând că Iulius Filip nu a dat dovadă temeinică de îndreptare, “purtând discuţii duşmănoase” la adresa RSR. În prezent, în România statului de drept şi a democraţiei, Augustin Lazăr este procuror general şi candidat pentru un al doilea mandat. A uitat, însă, după cum singur spune, faptele din perioada comunistă, peste care trece cu uşurinţă şi nepăsare scuzandu-se că aşa au fost vremurile, aşa a fost legea”, mai scrie Gîrbovan.

Preşedintele UNJR arată că răspunsul dat de Procurorul General Augustin Lazăr la acuzele legate de menţinerea în puşcărie a dizidentului anti-comunist Iulius Filip dovedeşte indiferenţa acestuia faţă de crimele comunismului şi dispreţul faţă de victimele acestuia.

“Acestuia i se adaugă indiferenţa corpului de procurori, pentru care aceste dezvăluiri nu reprezintă un subiect de interes, care să le determine o reacţie”, conchide Dana Gîrbovan.