Procesul în care fostul primar din Gheorgheni, actualmente consilier judeţean, Mezei Janos, este judecat pentru abuz în serviciu a fost amânat joi, pentru data de 22 martie, din cauză că nu s-a reuşit audierea unuia dintre martori, din Ungaria, la fel cum s-a întâmplat şi la ultimele două termene.

Audierea martorei Nemeth Kornelia trebuia să se facă prin videoconferinţă, dar după aproape jumătate de oră de aşteptare, timp în care s-a suspendat şedinţa, nu s-a putut realiza acest lucru, instanţa din Ungaria susţinând că nu a primit nicio solicitare în acest sens.

Judecătorul cauzei, Lorincz Romeo, a afirmat că s-au îndeplinit toate formalităţile pentru citarea martorei şi trebuie să se afle motivul pentru care nu s-a reuşit audierea acesteia nici la termenul de joi.

Apărătorul lui Mezei Janos, avocatul Vasile Ghere, a propus să se ia în discuţie şi o cerere de audiere prin comisie rogatorie, susţinând că e vorba de “o probă esenţială în dosar”, dar procurorul a afirmat că nu permite jurisprudenţa acest lucru.

Judecătorul a decis amânarea procesului şi reluarea tuturor procedurilor pentru audierea martorei, următorul termen fiind stabilit pentru data de 22 martie.

Atât la termenul din noiembrie 2017 cât şi la cel din ianuarie 2018 procesul a fost amânat din cauză că nu s-a reuşit citarea martorei sau aceasta nu s-a prezentat la instanţă.

Judecătorul Lorincz Romeo a afirmat la termenul trecut că “se lucrează greu cu Ungaria pe cooperare judiciară”.

De altfel, şi audierea celuilalt martor din Budapesta a necesitat demersuri îndelungate.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus, în februarie 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Mezei Janos, primar al municipiului Gheorgheni la data respectivă, actualmente consilier judeţean.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, există indicii că primarul şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu după ce a încheiat, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 de metri pătraţi, amplasată pe malul Lacului Roşu.

Procurorii susţin că, prin acel contract, terenul a fost înstrăinat către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la S.C Monturist S.R.L, de către Municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).

De asemenea, Mezei Janos este acuzat şi de şantaj, întrucât l-ar fi ameninţat pe administratorul firmei Monturist, pentru a-l determina să renunţe la demersurile de a reintra în posesia terenului. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)