Într-o conferinţă de presă după întâlnirea cu Pinera la Brasilia, Bolsonaro a declarat că vecinii Braziliei, cu excepţia Venezuelei, vor organiza o reuniune pe 6 septembrie în Leticia, Columbia, pentru a discuta problemele din Pădurea Amazoniană.

Cei doi lideri au declarat, după discuţiile avute în capitala braziliană, că problemele de mediu trebuie să fie rezolvate cu respectarea „suveranităţii naţionale”, iar fiecare ţară ar trebui să deţină controlul asupra „utilizării raţionale şi sustenabile a resurselor sale naturale, în acord cu obligaţiile de mediu şi cu nevoile cetăţenilor”.

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, a declarat marţi că doreşte ca Emmanuel Macron să-şi retragă „insultele” la adresa sa, înainte de a lua în considerare ajutorul oferit de ţările din grupul G7 de a acorda Braziliei 20 de milioane de dolari pentru stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană.

Vorbind cu reporterii din Brazilia, Bolsonaro a spus: „În primul rând, Macron trebuie să-şi retragă insultele. M-a numit mincinos. Înainte de a vorbi sau de a accepta ceva din Franţa (…) trebuie să-şi retragă aceste cuvinte, atunci putem vorbi”, a spus Bolsonaro.

G7, organizaţie formată din Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite, a fost de acord să acorde sprijin şi pentru un plan pe termen mediu de reîmpădurire, plan care va fi prezentat Organizaţiei Naţiunilor Unite în luna septembrie.

Numărul incendiilor de vegetaţie produse în Pădurea Amazoniană din luna ianuarie a ajuns la 74.155. Este vorba despre o creştere de aproape 85% a numărului incendiilor faţă de

anul trecut, a informat recent Institutul Naţional pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE).