Leul pierde teren în fața monedei unice europene și atinge un minim record joi. Banca Națională a României a publicat un curs de 4,7669 lei pentru un euro, care depășeste astfel maximul istoric, înregistrat în luna ianuarie a acestui an.

Dacă ne uităm în aceeași zi a anului trecut, vedem că atunci euro era 4 lei și 65 de bani. Asta înseamnă o creștere de peste 11 bani pentru un euro, iar la cum arată evoluția și estimările analiștilor, creșterea nu se va opri aici.

Sunt estimări că anul viitor euro va depăsi 4 lei și 82 de bani.

Moneda națională s-a depreciat și în raport cu celelalte valute importante. Astfel, dolarul american a ajuns la 4 lei și 33 de bani, iar cotația francului elvețian a urcat la 4 lei și 38 de bani.

Aceste evoluții vin după ce ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a declarat joi că situaţia în care sunt bugetul şi economia României depăşeşte cele mai pesimiste aşteptări. El a acuzat că, în România, în ultimii trei ani, economia a fost condusă după două bugete, cel prezentat în Parlament şi cel care nu a fost asumat nici de premier, nici de ministrul Finanţelor şi al doilea, care avea toate informaţiile reale, folosit pentru finanţarea baronilor locali.