Datorită măiestriei pilotului, dar și intervenției unor polițiști de la Rutieră, care au blocat circulația, a fost evitată o catastrofă, joi, în Piața Charles de Gaulle din Capitală, unde au avut loc scene desprinse parcă dintr-un film de acțiune.

Un elicopter de luptă american, care participă la un zbor de antrenament, a aterizat de urgență pe șosea, în una dintre cele mai aglomerate intersecții din București.

Înainte să atingă solul, aparatul a agățat cablurile de la sistemul de iluminat și a dărâmat doi stâlpi – totul sub privirile șoferilor din trafic.

Elicopterul militar american Black Hawk zbura într-o formaţie dublă, de câte trei. Un zbor obişnuit de antrenament pentru parada aeriană din 20 iulie, de Ziua Aviaţiei Romane. Formaţia trecuse pe deasupra Pieţei Victoriei, apoi de Statuia Aviatorilor, când elicopterul din mijloc a pierdut brusc altitudine şi s-a apropiat periculos de şosea în apropiere de Piaţă Charles de Gaules. În zon[ erau mai multe maşini, iar pe marginea drumului sunt stâlpi de iluminat şi copaci înalţi. Şocaţi, martorii au surprins momentele dramatice ale aterizării forţate.

Imediat după ce a survolat Statuia Aviatorilor, elicopterul american a început să piardă înălţime şi chiar înainte de a ajunge în Piaţa Charles de Gaule a agăţat cu palele cabluri de la sistemul public de iluminat şi practic a rupt doi stâlpi. A provocat şi daune. Unul dintre stâlpi a căzut peste o maşină aflată în trafic.

Șofer: „Pur şi simplu, eram în trafic şi m-am trezit cu un stâlp în cap. Ce pot să zic mai mult?”
Reporter: „Elicopterul aţi apucat să îl vedeţi?”
Șofer: „Elicopterul l-am văzut în oglindă cum cădea. Efectiv! L-a pierdut de sub control”.

În tot acest timp, sistemul de comunicaţii înregistra discuţiile purtate cu turnul de control.

„May Day! May Day!
Turnul de control către Techanm şi Piper
Deviaţi spre stânga!
Turnul de control: BLACK HAWK DOWN!
Participanţi! Renunţaţi!””

Ultimele cuvinte din turnul de control au fost “Black Hawk down”, devenite cunoscute din celebrul film american cu acest titlu. Mesajul a fost însă unul de uşurare. Elicopterul american era deja la sol, chiar dacă într-o zonă civilă care nu seamănă deloc cu teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.

Incidentul i-a speriat şi pe cei care lucrează în clădirile învecinate.

″În alţi ani se auzea zgomotul de avioane, dar parcă acum a fost prea de tot. Am simţit foarte aproape. Atât de aproape că trepida clădirea. Biroul vibra.~

Norocul a fost ca în sensul giratoriu din zon[ se afla un echipaj de la Brigada Rutieră. Agenţii au avut inspiraţia să blocheze accesul maşinilor care veneau dinspre Calea Dorobanţi.

Ion Adrian, agent de poliți: „Am auzit o zdruncitură, un zgomot puternic, în faţa noastră era un elicopter, care se chinuia oarecum să aterizeze, moment în care eu şi cu colegii mei am reuşit să intervenim la timp, cât să evităm o catastrofă.”

Până la urmă, piloţii americani au reuşit să aterizeze în condiţii de siguranţă, punând aparatul de zbor la sol, în Piaţa Charles de Gaule, fără ca cineva să fie rănit. Însă, în urma incidentului, circulaţia rutieră în zonă a fost blocată.

Primii care au ajuns în zonă au fost pompierii, pregătiţi să intervină dacă aparatul ar fi luat foc. În urma lor au venit criminaliştii şi procurorii militari.

General de brigadă Constantin Spânu, Ministerul Apărării Naționale: „În cadrul acestui zbor de antrenament, elicopterul pe care îl vedeţi în spate, de tip UH 60, a raportat o defecţiune tehnică, care a impus aterizarea de urgenţă”.

În urma incidentului, zborul demonstrativ de Ziua Aviaţiei a fost anulat.