Oficialii implicaţi în combaterea traficului de droguri au descris noul sistem ca fiind extrem de profitabil pentru Guvernul din Venezuela.

„Traficanţii de droguri exploatează din ce în ce mai mult complicitatea autorităţilor din Venezuela şi recent, criza politică a ţării”, a declarat un oficial american.

Acelaşi oficial american citat de CNN a declarat că în anul 2018, peste 265 de tone de cocaină au fost aduse din Columbia în Venezuela, pentru a fi ulterior livrate în Statele Unite. Cantitatea semnificativă de cocaină columbiană pură este estimată la aproximativ 39 de miliarde de dolari, în urma tăierii şi distrubuirii în Statele Unite.

În ultimii ani, Statele Unite au acuzat oficialii de rang înalt din Venezuela de complicitate la trafic de droguri, în special cocaină. În prezent, creşterea traficului de cocaină este un semn clar al nevoii de bani a Venezuelei, afectată de hiperinflaţia economică şi corupţia din rândul Guvernului preşedintelui Nicolas Maduro.

Oficialii guvernamentali din Venezuela, acuzaţi de trafic de droguri,, au respins în permanenţă acuzaţiile. De asemenea, aceştia nu au comentat pe baza investigaţiei realizate de CNN.

Dimensiunile impresionante ale operaţunii au fost confirmate pentru CNN de un oficial guvernamental din regiune, care a declarat că există aproximativ 50 de piste de decolare clandestine în regiunea Zulia din nord-vestul Venezuelei, utilizate exclusiv pentru traficul de cocaină.

Fiecare transport de cocaină din America de Sud este atât de profitabil, încăt costul transportului este aproape trecut cu vederea. Majoritatea aeronavelor sunt folosite o singură dată, fiind distruse sau incendiate la întoarcere.

Conform CNN, se pare că tensiunile dintre Columbia şi Venezuela, provocate de recunoaşterea lui Juan Guaido drept preşedinte interimar, nu a afectat traficul de droguri provenite din Columbia. Cocaina traficată provine în mare parte din regiunea Vichada, situată la graniţa dintre Columbia şi Venezuela.