Cele două Camere ale noului Parlament, ales în urma scrutinului din 6 decembrie, s-au întrunit, luni, de la ora 12.00, în şedinţe separate de deschidere a legislaturii 2020-2024, la convocarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Noul Parlament își preia luni mandatul. 465 de deputați și senatori intră astfel, cel puțin teoretic, în slujba cetățenilor, vor depune jurământul și își vor alege președinții Camerelor.

Sunt așteptări mari ca de fiecare dată. Cetățenii care i-au votat așteaptă ca aceștia să facă legi spre binele lor.

Ca un făcut, ședința de la Camera Deputaților a început cu o pauză. Deputatul care prezidează a decis ca ședința să fie suspendată pentru două ore până când comisia care validează mandatele își face treaba. Până atunci, deputații sunt la cantină sau pe holuri.

Şedinţa a început la ora 12:00. Pentru respectarea distanţei sociale, unul din 2 scaune a fost blocat. Preşedintele de şedinţă de la Cameră, decanul de vârstă – Lucian Feodorov, deputat AUR de Botoşani – a purtat masca sub nas.

Lucian Feodorov a propus o pauză de 2 ore. Comisia de validare a mandatelor deputaţilor s-a întrunit şi a început să lucreze deja.

Cine vor fi liderii de grupuri din Camera Deputaţilor

 

Camera Deputaţilor a ales, luni, comisia de validare a mandatelor, fiind constituite şi grupurile parlamentare.

Grupul parlamentar al PSD are 110 membri, cu o pondere de 33,33% din numărul total al deputaţilor, iar liderul grupului va fi Alfred Simonis.

Grupul parlamentar al PNL are 93 de membri, ponderea sa fiind de 28,18%, iar lider – Gabriel Andronache.

Grupul parlamentar al USR are 55 de membri, cu o pondere de 16,66%, liderul grupului fiind Ionuţ Moşteanu.

Grupul parlamentar al AUR are 33 de membri, ponderea de 10%, iar lider este George Simion.

Grupul parlamentar al UDMR are 21 de membri, cu pondere de 6,36% din numărul total al deputaţilor, lider – Cksoma Botond.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a lipsit de la lucrări, el intrând în legătură directă prin telefon pentru a comunica cu reprezentanţii în comisia de validare.

Imediat, comisia de validare s-a întrunit pentru validarea mandatelor deputaţilor, iar plenul a luat o pauză de două ore. După ce comisia de validare întocmeşte raportul, deputaţii cărora li se validează mandatul vor depune jurământul în plen.

Camera Deputaţilor este considerată legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de parlamentar şi după depunerea jurământului de către aceştia.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminică seara, că toţi membrii grupului minorităţilor naţionale de la Camera Deputaţilor au intrat în izolare după ce unul dintre aceştia a fost depistat cu COVID-19.

Constituirea nolui Parlament era sub semnul întrebării, după ce grupul minorităților naționale ar fi intrat în izolare, susține președintele PSD Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a declarat duminică seară, la un post de televiziune, că un deputat al minorităților a fost depistat cu noul virus.

Între timp, ar fi intrat în contact cu ceilalți membri ai grupului parlamentar, dar și cu reprezentanţii coaliției PNL, USR-PLUS, UDMR, pentru că a participat la negocieri.

Deputații minorităților ar urma să facă luni un test Covid, pe care îl vor repeta peste patru zile, pentru a vedea dacă virusul s-a transmis, a mai spus Ciolacu.

La Senat, noii aleși vor avea câte un scaun liber între ei, pentru a respecta astfel distanța fizică. Pe pupitre, au fost puse hârtii prin care senatorii sunt avertizați asupra acestui lucru.

PSD cere respectarea algoritmului, unul din trei parlamentari fiind social-democrat

 

PSD va susţine respectarea algoritmului rezultat în urma alegerilor, unul din trei parlamentari fiind din acest partid, a declarat luni deputatul Alexandru Rafila.

“PSD va susţine respectarea algoritmului rezultat în urma acestor alegeri, unul din trei parlamentari sunt din PSD. Ocuparea poziţiilor de conducere, inclusiv de preşedinţi ai comisiilor de resort ale Parlamentului, trebuie să ţină cont foarte clar de votul cetăţenilor, pe de o parte, iar în fruntea comisiilor trebuie totuşi să fie persoane specializate care înţeleg despre ce este vorba şi pot să răspundă nevoilor Parlamentului în ceea ce priveşte promovarea diverselor legi pe care Parlamentul le poate da în fiecare sector de activitate”, a spus Rafila, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă PSD va boicota şedinţele Camerei Deputaţilor în cazul în care nu va obţine funcţiile cerute în acele comisii, Rafila a spus: “Avem o şedinţă a grupului şi ulterior o să aflăm mai multe detalii”.