Senatul şi Camera Deputaţilor s-a reunit, joi, în şedinţă comună pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă. Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a început la ora 10.00.

Citiți în acest articol:

UPDATE ora 11.00. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi, în plenul Parlamentului, la votul pentru învestirea Guvernului Ciucă, că social-democraţii au fost nevoiţi să ia o decizie clară de a intra la guvernare, ”după doi ani pierduţi”. ”România se află într-un punct critic”, a afirmat Ciolacu, precizând că PSD nu fuge de responsabilitate şi vrea să repare ceea ce au făcut guvernările anterioare.

”România se află într-un punct critic. Au fost 2 ani pierduţi, 2 ani de instabilitate, de criză economică şi sanitară în care milioane de români au fost abandonaţi de stat. Suntem într-un punct critici care necesită o decizie fundamentală”, a afirmat Ciolacu.

Acesta a afirmat că ”PSD e cel mai responsabil şi stabil partid din România”.

”De aceea, PSD trebuie să facă o alegere în acest moment, iar alegerea era următoare, vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne folosim priceperea şi experienţa pentru a stabiliza ţara. Am acceptat acum această provocare pentru că PSD nu fuge de responsabilitate. Am decis să intrăm cu prima linie a partidului. Am venit cu profesionişti care au performat în mediul privat. Am venit cu medici de excepţie”, a mai declarat Ciolacu.

Potrivit acestuia, ”PSD ştie să guverneze”.

”Am demonstrat-o întotdeauna mai ales când am venit să reparăm dezastrul altor guvernări (…) România are nevoie de un nou drum în care statul are grijă de cetăţenii săi, în care munca este răsplătită. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în România în ultimii doi ani. În pandemie cei bogaţi s-au îmbogăţit şi mai mult”, a mai afirmat Ciolacu.

”PSD intră la guvernare pentru a le fi alături celor care au luptat singuri până acum. Este momentul să le demonstrăm românilor că pot avea o guvernare care să lucreze pentru ei, nu doar pentru cei bogaţi şi privilegiaţi”, a mai declarat liderul PSD.

”PSD a venit la guvernare în momente grele şi a crescut veniturile. Aşa vom face şi acum. Aducem mai mulţi bani la buget, dar şi în buzunarele oamenilor. PSD a guvernat pentru oameni, aşa va face şi acum”, a adăugat Ciolacu.

Potrivit acestuia, ”acest guvern trebuie să protejeze viaţa cetăţenilor săi”.

”Am pierdut prea multe persoane dragi. Mult prea mulţi. Acest lucru este inadmisibil. Statul are o mare parte din vină. Oamenii trebuie să audă adevărul (…) Nu voi minţi niciodată că am învins pandemia. Împreună putem face acest lucru. Să dărâmăm zidul de ură între vaccinaţi şi nevaccniaţi. Nu sunt români buni şi mai puţin buni”, a mai declarat Ciolacu.

Potrvit acestuia, măsurile sanitare trebuie luate şi comunicate de profesioniştii din sănătate.

”Politicienii să facă un pas în spate. Să nu luăm măsuri aberante, ci de bun simţ. România a fost nepregătită pentru valul 4. Guvernarea trebuie să intervină eficient în lupta cu pandemia. Accesul la medicamente virale, testare exitinsă şi noua campanie de vaccinare. Fiecare român să aibă acces la sănătate”, a mai afirmat liderul PSD.

”Întoarcerea cât mai rapidă la normalitate depinde de noi, să lăsăm orgoliile şi mizele politice mici, să muncim din greu pentru a stabiliza lucrurile. România nu a avut un plan coerent de salvare”, a adăugat Ciolacu.

UPDATE ora 10.45. Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul său va oferi predictibiltate şi va garanta stabilitatea şi dezvoltarea României prin toate măsurile pe care le va lua.

“Ne aflăm astăzi într-un moment mult aşteptat de toţi românii, unul în care putem în sfârşit să oferim predictibiltate şi să garantăm stabilitatea şi dezvoltarea României prin toate măsurile pe care le vom lua pentru binele cetăţenilor. Îmi doresc să fie prima zi a unei abordări în ceea ce priveşte guvernarea ţării. Eu, alături de toţi miniştrii din acest guvern, ne angajăm să facem tot ce depinde de noi pentru ca situaţia economică, socială şi sanitară a României să se îmbunătăţească”, a declarat Nicolae Ciucă, joi, în şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru votul de învestire a Guvernului propus de acesta.

El a punctat că persoanele care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor care compun coaliţia de guvernare au fost mai preocupate “să caute motivele care ne despart decât motivele care ne apropie”.

“Noi cei care suntem azi în faţa dumneavoastră pentru a vă cere votul de încredere am trecut peste acele lucruri care ne separă şi am găsit lucrurile care ne unesc. Am înţeles că mai presus de orice orgoliu şi de orice adversitate politică se află interesul românilor. Pandemia ne-a învăţat un lucru, acela că timpul este preţios. Suntem determinaţi să aducem acest program la îndeplinire şi să punem capăt situaţiei tensionate pe care ţara noastră o parcurge. În vreme ce zi de zi asistăm la discursuri acide, noi am înţeles să venim în faţa dumneavoastră cu un program de guvernare sustenabil, care să ofere României garanţia că lucrurile vor intra în normal şi că vom avea stabilitate în perioada următoare”, a declarat Ciucă.

Premierul desemnat a adăugat că prin programul de guvernare propus sunt puse pe primul loc interesele românilor şi garanţia privind reuşita pe mai multe direcţii de acţiune.

“Prima se referă la investiţii, cele fără de care România nu se poate redresa şi nu poate atinge obiectivele pe care ni le dorim cu toţii. Scopul nostru în comun constă în modernizarea României şi tocmai de aceea vom aloca 7% din PIB investiţiilor, bani care vor merge preponderent către proiectele de infrastructură, dar şi către unităţile administrative, pentru a reuşi să reducem decalajul dintre localităţi, precum şi decalajul dintre urban şi rural. Unul dintre programele de investiţii dedicate localităţilor din România, esenţial pentru dezvoltarea ţării, este Programul ‘Anghel Saligny’. Nu putem vorbi despre un stat dezvoltat şi modern dacă în continuare vom avea localităţi fără drumuri, apă, canal şi gaze”, a afirmat Ciucă.

Premierul desemnat a precizat că cea de-a doua direcţie de acţiune a Guvernului este legată de conectarea prin infrastructură a regiunilor istorice, prin continuarea investiţiilor în construcţia de autostrăzi, căi ferate şi mijloace de transport intermodal până în 2024, precum şi de echilibrare geografică a infrastructurii, întărirea poziţiei economice şi strategice a Portului Constanţa.

Ciucă a adăugat că a treia direcţie se referă la “dezvoltarea echilibrată şi coezivă a României”.

“Nici o regiune nu trebuie să rămână în urmă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii de transport. Acesta este un angajament pe care ni-l asumăm”, a afirmat Ciucă.

—–

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a prezentat programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi întregii liste a Cabinetului.

Potrivit Constituţiei şi Regulamentului, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Votul este secret, cu bile.

Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Ciucă are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. Dar Cabinetul Ciucă este susţinut de PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, care au în total 321 de senatori şi deputaţi, ceea ce îi asigură o majoritate confortabilă pentru a trece de votul Parlamentului.