Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, în şedinţa de guvern, că vrea ca până pe 24 decembrie, bugetul de stat pe 2022 să fie finalizat şi aprobat.

Şeful Executivului a spus că a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, pe acest subiect.

”O să stabilim liniile de efort pentru perioada următoare, astfel încât să avem toate demersurile întreprinse pentru ca, până pe 24 decembrie, să avem bugetul finalizat şi aprobat”, a spus premierul.

Ciucă: Suntem în urmă cu elaborarea OUG-ului privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că Uniunea Europeană a transferat deja prima tranşă de bani din PNRR, echivalentul a 13% din granturile alocate ţării noastre, însă a precizat că Executivul este în urmă cu elaborarea OUG-ului privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR. ”Aş dori să avem o dezbatere să vedem cât de repede avem această ordonanţă pe masă”, a spus prim-ministrul.

Premierul a afirmat că joi, că Uniunea Europeană a plătit 1,8 miliarde de euro, României, sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13% din alocarea de granturi pentru ţara noastră.

”Eu doresc doar să subliniez că revizuind ceea ce înseamnă partea de responsabilitate guvernamentală, avem în cadrul PNRR 15 componente, care acoperă 6 piloni prevăzuţi la nivel european. Ceea ce este foarte important de menţionat este că avem 507 de jaloane şi ţinte pe care fiecare dintre ministerele responsabile trebuie să şi le extragă şi să le urmărească în îndeplinirea lor, şi 171 de măsuri, iar din aceste măsuri, 64 sunt reforme şi 107 sunt investiţii”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că suntem în urmă cu elaborarea OUG-ului privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR.

”Aş dori să avem o dezbatere să vedem cât de repede avem această ordonanţă pe masă şi să o aprobăm”, a spus şeful Executivului.

Premierul Ciucă cere ca proiectul de lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi să fie finalizat, pentru a fi adoptat cât mai repede în Executiv

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, vineri, în şedinţa de Guvern, ministrului Justiţiei, să finalizeze analiza pe un proiect de lege privind proiect de lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi, intelectuale şi psiho-sociale, el cerând ca proiectul să fie adoptat cât mai repede de Executiv. Prim-ministrul a menţionat că astăzi este Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi.

”Am dorit să avem această şedinţă pentru că am considerat necesar ca, după ce parcurgem agenda de astăzi, să putem discuta despre alte trei subiecte pe care le consider importante. Unul dintre subiecte este legat de semnificaţia zilei de astăzi. Astăzi este Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, o zi consacrată încă din 1992, de către ONU, pentru atragerea atenţiei asupra drepturilor acestor persoane şi nevoii de incluziune şi echitate”, a spus Ciucă.

El a arătat că, la nivel guvernamental, exiistă un proiect de lege care este în analiză la Ministerul Justiţiei, privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi, intelectuale şi psiho-sociale.

”Aş dori, domnule ministru, ca în perioada următoare să venim cu el la aprobare în şedinţa de Guvern, să avem legea cât mai curând aprobată. Sunt convins că există o dorinţă a fiecăruia şi o aşteptare la nivelul societăţii, să legiferăm tot ceea ce înseamană incluziunea şi echitarea persoanelor cu dizabilităţi”, a mai spus premierul.