Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că autorităţile electorale ar trebui să anuleze alegerile locale din Istanbul din cauza neregulilor, în special în ceea ce priveşte numirea reprezentanţilor secţiilor de votare, a anunţat miercuri cotidianul Sabah, relatează Reuters.Rezultatele iniţiale arată că pricipalul partid de opoziţie, Partidul Popular Republican, a câştigat controlul celui mai mare oraş al Turciei în alegerile pentru primărie, punând capăt, probabil, guvernării de 25 de ani de către Partidul AK al lui Erdogan şi de predecesorii săi islamişti.Erdogan a spus că regulamentele care impun reprezentanţiilor secţiilor de votare să fie funcţionari publici nu au fost respectate pretutindeni, iar muncitori obişnuiţi au fost responsabili în anumite secţii.

„Colegii noştri au stabilit acest lucru. Fireşte, toate acestea ridică semne de îndoială. Dacă vor lua o poziţie sinceră, aceasta va duce la anulare”, a spus el.

Orice decizie de anulare a alegerilor va reveni Comisiei Electorale.

Un înalt oficial AKP a declarat marţi că va cere un nou vot în Istanbul după ce cererea sa pentru renumărarea voturilor în urma rezultatelor alegerilor din 31 martie a fost respinsă, după o serie de renumărări de după vot.

Erdogan a declarat luni că alegerile locale au fost marcate de „crima organizată” la secţiile de votare din Istanbul. Pierderea controlului asupra oraşului ar fi un obstacol pentru Erdogan, care a dominat politica turcă timp de mai bine de 16 ani.