“Ancheta să fie cât mai rapidă și cât mai transparentă, pentru ca toți vinovații trebuie să răspundă” – asta a cerut luni seară, la câteva ore după tragedie, premierul României.

 

Șeful Guvernului a apărut alături de secretarul de stat Raed Arafat, care a venit cu detalii despre cele întâmplate. În schimb, ministrul Sănătății, care a fost la fața locului, a reacționat pe Facebook.

“Condoleanțe familiei, familiilor îndoliate și din ce știm până acum se pare că este un accident, dar a început și o anchetă. Am vorbit cu ministrul de Interne, bineînțeles că o să vină după aceasta declarație de presă, o să mă întâlnesc și cu ministrul de Interne, dar am vorbit la telefon, i-am cerut că această anchetă să fie cât mai rapidă și mai transparentă pentru ca toți vinovații pentru ce s-a întâmplat în această seară trebuie să răspundă”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Reprezentantul firmei, chemat să înlocuiască altă piesă defectă

 

“Ce s-a întâmplat în TIR. Ventilatoarele, care sunt ventilatoare de fabricație americană, deci nu vorbim de ventilatoare care sunt de calitate slabă sau ventilatoare care nu sunt făcute să funcționeze în condiții grele, ventilatoarele respective, când se depășește 6 bari, intră în sistem de autoprotecție și se opresc.

Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit împreună și au creat situația de urgență din interiorul Terapiei Intensive Mobile.

Acest TIR a funcționat luni de zile în Argeș, până a ajuns aici, deci nu este un TIR care este pus în funcțiune pentru prima dată. Și acum a funcționat sâmbăta, duminică, astăzi până după-masă fără probleme. TIR-urile sunt în garanție și vreau să menționez că au fost întreținute de mai multe ori de firma fabricantă, în cursul anului trecut și, dacă nu mă înșel, și la începutul acestui an au fost vizitate, au fost verificate.

Era un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele în curtea spitalului când s-a întâmplat această situație, din informațiile care le avem, dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo, având în vedere că în TIR sunt pacienți COVID.

Chiar dacă i se ofereau materiale de protecție și tot, a preferat să rămână afară și să dea anumite indicații colegilor din interiorul TIR-ului. El a venit să înlocuiască un aparat din alt motiv, dar nu are nimic cu situația care a fost, el a fost acolo pentru alt motiv și s-a întâmplat să fie în curte.

Avea o disfuncționalitate și pentru asta a fost chemată firma să îl schimbe, nu are nimic cu partea de suprapresiune care a avut loc și care a afectat șase ventilatoare deodată. Două incidente diferite, două chestiuni diferite”, a explica Raed Arafat.

De la conferință de presa care a avut loc la Guvern a lipst ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, însă acesta și-a prezentat condoleanțele într-un mesaj postat pe Facebook.

De altfel, Vlad Voiculescu a fost aici, la Spitalul Victor Babeș în același timp cu secretarul de stat, Raed Arafat.