Pe fondul scăderii numărului de pacienți cu COVID-19, managerii spitalelor suport cer redeschiderea acestora pentru toți bolnavii.

Unele unități sanitare sunt aproape goale, în vreme ce oamenii care au nevoie de investigații sunt trimiși la medicii de familie sau la spitale non-covid aflate uneori în alte localități.

Autoritățile anunță că unitățile suport se vor deschide pentru toată lumea abia când responsabilii vor dovedi că au circuite separate și pot izola pacienții cu coronavirus, de ceilalți.

Spitalul Orășenesc Bolintin Vale are 160 de paturi, iar acum aici mai sunt internaţi doar şase pacienţi cu COVID-19. Toată lumea se întreabă când se va relua activitatea de dinainte de pandemie, însă raspusnurile sunt foarte greu de dat. Ministerul Sănătăţii a decis transformea a 42 de unităţi sanitare în suport COVID.

Spitalul din Bolintin, Giurgiu, este format din mai multe pavilioane, aşa că directorului nu i-a fost greu să creeze circuite. Cei şase bolnavi sunt izolaţi într-un corp de clădire şi îngrijiţi de medici şi asistente care de câteva luni dorm la o pensiune din apropiere. Restul secţiilor au fost decontaminate şi sunt goale.

La Bolintin sunt angajaţi acum 30 de medici, 70 de asistente şi 39 de infirmiere care aşteaptă redeschiderea spitalului.

De asemenea, la Timişoara cele două spitalele suport COVID sunt în acest moment goale. În Maternitatea Bega, ultima pacienta a fost externata în urmă cu 8 zile.

Managerii se pregătesc să le deschidă pentru toţi pacienţii, dar Minitrul Sănătăţii le taie elanul.

În tot necazul e şi un bine. Pacienţii care veneau la spital pentru orice afecţiune au înţeles că pot fi ajutaţi şi de medicii de familie ori se pot trata în ambulator.