Varianta Omicron a coronavirusului nu este atât de inofensivă precum se credea ințial.

În Marea Britanie, pacienți infectați cu noua tulpină au ajuns în spital, iar în Africa de Sud s-a dublat numărul internărilor în doar o săptămână. Omicron se răspândește atât de rapid încât experţii din Regat se așteaptă să devină în scurt timp dominantă.

În aceste condiţii, administrarea dozei booster – cea de-a treia – devine imperativă, după ce studiile au arătat că oferă protecție semnificativă în fața formelor severe ale bolii. Experții din Israel merg încă și mai departe și vorbesc deja despre administrarea celei de-a patra doze.

Până acum, doza a treia de vaccin le-a fost oferită doar vârstnicilor şi persoanelor cu boli cronice din Regat. De luni, se califică pentru doza booster şi persoanele de peste 30 de ani.

Boris Johnson, premierul britanic: „Mă tem că acum ne confruntăm cu o urgență în lupta noastră cu noua variantă Omicron. Oamenii noștri de știință sunt încrezători că o a treia doză, o doză booster, ne poate ridica nivelul de protecție. Am văzut deja dublarea spitalizărilor în Africa de Sud în doar o săptămână și avem pacienți cu Omicron în spital aici, în Regatul Unit, chiar acum.”

Un nou studiu realizat de Facultatea de Medicină tropicală din Londra estimează că, în cel mai bun caz, 175.000 de britanici vor avea nevoie de spitalizare în următoarele 5 luni. Iar cel mai rău scenariu arată alţi 25 de mii de britanici ar urma să-şi piardă viaţa până la sfârşitul lunii aprilie, din cauza SARS-COV-2.

Nadhim Zahawi, ministrul britanic al Educației: „În acest moment, o treime dintre infectările din Londra sunt cu tulpina Omicron. Oficial, avem 1.600 de cazuri confirmate, dar probabil numărul real este de zece ori mai mare. Această variantă are un grad ridicat de contagiozitate, adică cifrele se dublează la fiecare 2-3 zile. Prin urmare, foarte curând, tulpina Omicron va fi dominantă în Marea Britanie și probabil și în restul lumii.”

La începutul anului viitor ar putea fi milioane de infectări cu noua tulpină în Marea Britanie, estimează oficialii din această țară.

Nadhim Zahawi, ministrul britanic al Educației: „Să facem un mic calcul, bine? Dacă, până la sfârșitul lunii decembrie, vom avea un milion de infectări cu Omicron, 1% dintre ele înseamnă 10.000 de forme severe care pot ajunge în spital. Peste alte 3 zile vor fi două milioane de cazuri, 4 milioane peste încă trei zile. Și apoi 8 milioane. Chiar dacă virulența Omicron este doar jumătate din cea a variantei Delta, cifrele sunt, totuși, uriașe.”

În acest timp, israelienii – care au vaccinat majoritatea populaţiei şi cu doza booster încă din august-septembrie – se gândesc la următorul pas din cauza tulpinii Omicron:

Naftali Bennett, premierul Israelului: „Luăm în calcul administrarea celei de-a patra doze de vaccin pentru categoriile de risc.”

Israelul are până acum confirmate 55 de cazuri de infectare cu Omicron, iar dintre acestea, 8 persoane au luat virusul prin transmitere comunitară. Ceilalţi au călătorit nu doar în sudul Africii, ci şi în Marea Britanie, Statele Unite, Emiratele Arabe, Ungaria sau Italia. Alte 51 de infectări sunt deocamdată doar suspecte.

Naftali Bennett, premierul Israelului: „Tulpina Omicron este cu adevărat alarmantă. În Israel avem relativ puțin cazuri de infectare cu Omicron, dar e clar că, dacă aeroportul Ben Gurion ar fi larg deschis, numărul ar urca vertiginos.”

Rata de infectare a început să crească în Israel, după aproape 3 luni de declin continuu.

Fauci: Trei doze de vaccin al Pfizer/BioNTech sau Moderna pentru Covid-19 reprezintă ”o îngrijire optimă”

Administrarea a trei doze de vaccin pentru Covid-19 reprezintă ”o îngrijire optimă”, dar două doze de vaccin al Pfizer/BioNTech or Moderna sau o doză de la Johnson & Johnson rămân definiţia oficială a uvernului pentru vaccinarea completă, a declarat duminică expertul american în boli infecţioase Anthony Fauci, transmite News.ro, care citează Reuters.

Oficialii din domeniul sănătăţii vor continua să evalueze ceea ce ar trebui să constituie desemnarea oficială, a declarat Fauci, care este directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase şi consilierul medical şef al preşedintelui Joe Biden, la emisiunea ABC ”This Week With George Stephanopoulos”.

”Ei bine, cu siguranţă cred, George, că este îngrijirea optimă. Vreau să spun, oficial încă sunt două doze de ARNm (Pfizer/BioNTech sau Moderna) şi o injecţie de J&J. Dar cred că dacă te uiţi la date, devine tot mai clar că, dacă vrei să fii protejat în mod optim, chiar ar trebui să primeşti un rapel”, a spus Fauci, ca răspuns la întrebarea dacă trei doze de vaccin ar putea fi noul standard de îngrijire”.

Va dura luni de zile pentru a spune dacă sunt necesare doze anuale de rapel de vaccin, a spus Fauci, adăugând că speră din punct de vedere imunologic că o doză de rapel va fi suficientă pentru a oferi o protecţie mai mare decât doar cele şase luni oferite de vaccinul iniţial.