Alergologia este o ramura a medicinei ce se ocupa cu studierea, diagnosticarea si tratarea bolilor care provoaca alergicii si se bazeaza pe diferente sau deficiente ale sistemului imunitar in situatia interactiunii omului cu substante chimice, alimente, polen sau mucegai. Astfel, din punct de vedere al tipurilor de alergii manifestate de om acestea pot fi impartite in: alergii respiratorii, alergii alimentare sau alergii medicamentoase sau chimice. In acest sens, tratarea alergiior se poate face in cadrul unui consult alergologic.
consult alergologic

Ce inseamna, de fapt aceasta examinare?

Ei bine, alergologia tratata la un consult alergologic este o specialitate medicala ce se ocupa cu studiul reactiilor sistemului imunitar contra unor anumiti antigeni care nu sunt prea bine tolerati de organismul uman. Aceste alergii sunt adesea provocate de alergenii din aer, din proteine, din glucide pure sau chiar si din metale.

De regula, alergenii care provoaca respectivele alergii pot fi depistati doar in urma unui consult de alergologie, intrucat reprezinta un proces de complex, iar factorii incriminati pot fi destul de diversificati.

Astfel, anumite persoane pot fi alergice la caldura sau frig, pe cand altele la substante chimice ce se gasesc in medicamente, cosmetice sau chiar alimente. Pentru acest lucru, Clinica Medicala Romgermed va sta la dispozitie cu cele mai bune servicii din domeniul alergologiei si nu numai.

Cateva informatii despre cele doua teste pe care medicul ti le poate face la un consult alergologic

La un consult alergologic medicul va decide sa iti faca unul dintre cele doua teste de mai jos:

Test alergologic cutanat – acest tip este cel mai des intalnit test pentru depistarea alergiilor. Este folosit pentru a descoperi atat alergii care se regasesc in aerul respirat (seminte, tutun, praf, par de animale), dar si in alimente de baza (oua, lapte, alune, nuci si asa mai departe). In plus, aceasta varianta este utilizata si pentru descoperi alergiile la medicamente sau venin;

Test alergologic sangvin – acest tip de test functioneaza prin depistarea in sange a anticorpilor. Practic, cu ajutorul sau se masoara nivelul de anticorpi din sange pe care organismul ii produce ca raspuns la un alergen. De mentionat faptul ca aceasta varianta este recomandata in situatia in care persoana in cauza nu poate realiza testul cutanat prezentat anterior. Situatia mentionata apare atunci cand o persoana este sub un tratament medicamentos care pot influenta rezultatele testului sau respectiva persoana are anumite probleme dermatologice.

Acestea sunt cele doua test pe depistarea de alergii pe care medicul ti le va face atunci cand mergi la un consult alergologic. Daca prezinti anumite simptome care iti dau de gandit, nu mai pierde vremea si vino cat mai repede la un consult de alergologie pentru a putea depista din timp si trata problema.