Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că noul atac al Moscovei asupra Ucrainei din cursul zilei a fost parţial un răspuns la atacul asupra flotei ruseşti din oraşul Sevastopol din Crimeea de sâmbătă, pe care l-a pus pe seama Kievului.

Întrebat de un reporter dacă loviturile de luni au fost un răspuns la atacurile cu drone de sâmbătă din Crimeea, Putin a spus: “În parte este într-adevăr aşa. Dar nu este tot ce am putut face”. Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra instalaţiilor de infrastructură din Kiev şi din alte oraşe ucrainene, lăsând părţi ale capitalei fără electricitate şi apă, News.ro.

Când a fost întrebat despre posibilitatea unor discuţii de pace cu Ucraina, Putin a afirmat: “Nu este posibil”. ”Pentru a putea începe să facem propuneri la discuţii, mai întâi trebuie să aibă loc discuţiile. Iar aşezarea în prealabil pe masă a poziţiei de negociere nu este întotdeauna recomandabilă pentru a vă atinge obiectivele naţionale”.

“Dar pentru a obţine acorduri, trebuie să vă aşezaţi la masa negocierilor şi să negociaţi”, a adăugat el.

Liderul rus a acuzat Ucraina că a aruncat “la coşul de gunoi” acordul încheiat la Istanbul la începutul acestui an, în timp ce semna acordul privind exportul de cereale din Marea Neagră.

“Iar acum, în general, ei îşi interzic să discute cu noi. Ei bine, cum putem acum să discutăm despre posibile acorduri dacă nici măcar nu există dorinţa celeilalte părţi de a vorbi cu noi? Vom aştepta, poate se vor coace nişte condiţii necesare. Iar bunăvoinţa noastră este cunoscută – nu este supusă niciunei modificări şi îndoieli”, a adăugat el.

Preşedintele Vladimir Putin a mai declarat că Rusia îşi suspendă, dar “nu pune capăt” participării sale la acordul vital cu Ucraina privind exportul de cereale din Marea Neagră.

Decizia Rusiei a venit după “crearea unei ameninţări” la adresa coridorului umanitar, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă după întâlnirile cu liderii Armeniei şi Azerbaidjanului în oraşul Sochi din sudul Rusiei.

Sâmbătă, Rusia a anunţat că îşi suspendă implicarea în acordul mediat de ONU, considerat esenţial pentru a rezolva problema penuriei mondiale de alimente. Moscova a declarat că părăseşte acordul după ce a dat vina pe Ucraina pentru un atac cu drone asupra Crimeei sâmbătă. Kievul a acuzat Rusia că inventează “atacuri teroriste fictive” şi că foloseşte acordul ca “şantaj”.