Ziua mondială a părinților este aniversată la 1 iunie, pentru a le aduce un omagiu părinților din întreaga lume și pentru a sublinia importanța pe care o are familia pentru creșterea și educația copiilor.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a proclamat această zi în 2012, prin Rezoluția 66/292. Celebrată la nivel mondial, ziua dedicată părinților reprezintă o oportunitate pentru exprimarea prețuirii deosebite față de părinții de pe întreaga planetă, pentru angajamentul lor dezinteresat față de copii și pentru sacrificiul acestora, pe tot parcursul vieții, se subliniază în rezoluție.

Se arată, de asemenea, că familia are responsabilitatea cea mai mare în educarea și protecția copiilor, pregătindu-i pentru o viață împlinită și fericită. Recunoscând rolul părinților în creșterea copiilor, rezoluția invită statele membre să sărbătorească această zi împreună cu societatea civilă, implicând totodată și cât mai mulți tineri și copii în evenimentele organizate.

Decizia Adunării Generale a ONU de a marca o zi a părinților s-a întemeiat pe recunoașterea rolului fundamental pe care tatăl și mama îl au în viața copiilor lor, dar și pe conștientizarea unor pericole la care aceștia sunt expuși în societatea contemporană, a unor circumstanțe socio-economice care îi împiedică să își îndeplinească datoria pe care o au față de copii.

În comunitățile tradiționale, tații erau cei care se ocupau de educația morală și disciplinară a copiilor, pe lângă sarcina de a asigura partea materială necesară familiei. În zilele noastre, într-o societate în permanentă schimbare, în multe țări, se insistă pe creșterea implicării taților și în dimensiunea emoțională a dezvoltării copiilor, în creșterea lor de zi cu zi.

În prezent, există numeroase provocări cărora tații și societatea, în ansamblul ei, trebuie să le facă față. La nivel internațional, fenomenul migrației conduce la realitatea ca mulți tați să fie nevoiți să se separe de propria familie. O altă provocare căreia familiile trebuie să îi facă față este aceea a violenței domestice, mulți tați făcându-se vinovați de violență domestică și chiar de abuzuri sexuale, provocând răni, în primul rând emoționale. Alții își abandonează total familiile, lăsându-le fără niciun sprijin. Toate aceste provocări evidențiază nevoia de a reafirma poziția tatălui în cadrul familiei, potrivit site-ului un.org.

Mamele, de cealaltă parte, au un rol esențial în cadrul familiei. Relația mamă-copil este vitală pentru dezvoltarea firească și sănătoasă a acestuia din urmă. În societățile contemporane, mamele nu mai oferă doar afecțiune copiilor lor, ele asigură și mijloace materiale pentru familiilor lor. Totuși, mamele trebuie să facă față unor provocări majore, unele dintre ele amenințătoare pentru ele și pentru familie.

Nașterea, care ar trebui să fie prilej de bucurie, continuă să fie un risc major pentru sănătatea multor femei din țările subdezvoltate. O femeie dintr-o astfel de țară este supusă unui risc de 300 de ori mai mare de a muri la naștere sau de a suferi complicații legate de sarcină, în comparație cu o femeie dintr-o țară dezvoltată. Violența împotriva femeilor, cu care se confruntă un număr tot mai mare, rămâne una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din timpurile noastre, scrie site-ul un.org. Accesul la educație pentru femei și fete este o altă problemă majoră. Beneficiile educației pentru femei și tinere fete sunt incontestabile nu numai pentru familii, ci și pentru societatea din care fac parte, potențialul feminin putând fi valorificat în eforturile de dezvoltare. Statisticile arată, de asemenea, că, dacă mamele au studii, probabilitatea de a-și trimite copiii la școală și de a-i încuraja să nu abandoneze studiile este mai mare.

Acestea sunt rațiunile pentru care ONU a decis să dedice ziua de 1 iunie părinților, pentru a reafirma rolul tatălui și al mamei, al familiei în general, în sănătatea și în dezvoltarea generațiilor următoare. Potrivit onu.org, familiile care integrează principiul egalității între femei și bărbați pot contribui la crearea unor societăți mai stabile și mai productive.

Există și anumite state care aniversează această sărbătoare la alte date calendaristice. De exemplu, în SUA, Ziua părinților este marcată, anual, în cea de-a patra duminică a lunii iulie, conform unei inițiative a senatorului Trent Lott, din 1994, semnată de președintele de atunci, Bill Clinton. La rândul său, Republica Coreea celebrează Ziua părinților la 8 mai. Inițial, la 8 mai 1956, a fost marcată Ziua mamei, însă după dezbateri legate de o eventuală Zi a tatălui, autoritățile sud-coreene au decis ca ziua de 8 mai să fie considerată a părinților începând cu anul 1973. În Filipine, Ziua părinților este prima zi de luni din luna decembrie.

AGERPRES /(Documentare — Daniela Dumitrescu, Horia Plugaru; editor: Mariana Zbora-Ciurel)